İmamoğlu’na siyasi yasak kararı sonrası sert tepkiler

İmamoğlu’na siyasi yasak kararı sonrası sert tepkiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması görüldü. 4 yıl 1 aya kadar hapis ve siyasi yasak istenen İmamoğlu hakkında karar verildi. Mahkeme kararının ardından sert tepkiler geldi.

İmamoğlu’na siyasi yasak kararı sonrası sert tepkiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Öte yandan siyasi yasak anlamına gelen 53. maddenin uygulanmasına da karar verildi.

İmamoğlu, karar sonrası yaptığı ilk açıklamada, “Halkın verdiği yetkiyi bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor Allah’ın izniyle” ifadelerini kullandı. Mahkeme kararına art arda sert tepkiler geldi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: Sayın İmamoğlu hakkındaki karar hukuki değil, siyasidir. Halk iradesini yansıtan seçim sonuçlarını kayyım ve yargı darbesiyle, kumpaslarla ortadan kaldırma döneminiz kesinlikle bitecektir. Halkın iradesi karşısında yenileceksiniz.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza, kayyım darbesiyle başlatılan siyasi kumpas sürecinin bir devamıdır. Kumpaslarla, yargı darbesiyle siyaseti ve ülkenin geleceğini şekillendiremeyeceksiniz! Ortak demokrasi mücadelesiyle bu dönemi kesinlikle sona erdireceğiz.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: Bir hikaye başladığı yerde -Saraçhane’de- hukuk katledilerek bitiyor; Türkiye üstündeki kara örtüyü Milli İrade ‘ye sahip çıkarak kaldıracaktır! Yarın İstanbul’da Yeter Söz Milletin diye haykıracağız!

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Siyasi yasak istemiyle yargılanan birisi olarak; Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası ve siyasi yasak büyük bir demokrasi ayıbıdır! Yargıya verdiğiniz talimatlar ile sandıkta yenemediğinizi siyasi yasaklarla engellemeye çalışmak acizliktir!

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Millet iradesine ipotek konulamaz Sn. Erdoğan bunu en iyi sen bilirsin. İstanbul Belediye Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu’na destek vermek ve onu bu göreve seçen İstanbullu seçmenin iradesine sahip çıkmak için programlarımı iptal ettim, İstanbul’a geliyorum.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu: İBB Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu hakkında verilen karar vicdani ve hukuki değildir! Adalet mekanizmasını siyasetin elinde adeta bir kılıç gibi kullanan bu anlayış kaybetmeye mahkumdur! Millet iradesini görmezden gelenler dün kaybetmiştir, bugün ve yarın da kaybedecektir!

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: Çalmadı, yolsuzluk yapmadı, insanların hukuklarına tecavüz etmedi, milletin malını babasının malı gibi kullanmadı. İstanbulludan aldığı yetkiyle İstanbul’a hizmet etti. Bu yetkiyi gasbetmeye kimsenin hakkı yoktur. Sayın Ekrem İmamoğlu’nun yanındayız.

TİP Başkanı Erkan Baş: Saray’dan gelen talimatla verilen ve milyonlarca İstanbullu yurttaşımızın iradesini çiğneyen yargı kararı yok hükmündedir. İstanbullu yurttaşlarımız iradesini ve hakkını korumaktan vazgeçmeyecek, Saray’ın ve onun yargısının suçlarını affetmeyecek.

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza siyasi bir karardır, milli iradeyi hiçe saymaktır. Milleti korku, kuşku ve kaygı içine sokarak iktidarda kalmak istiyorlar. İktidarlarını koruyabilmek için, devletin bütün imkânlarını kullanacak kadar gözlerinin karardığını gösteriyor. Güç bizim elimizde istediğimizi yaparız derseniz, devletin gücünü haksızlığa, adaletsizliğe alet eder, bir baskı aracı haline getirirseniz, karşınızda kamu vicdanını bulursunuz. Bu karar hangi partiden olursa olsun sağduyu sâhibi hiç kimsenin insaf ve vicdanına sığmaz. Haksızlığa, adaletsizliğe, insafsızlığa karşı çıkmak bu toprakların mayasında vardır. Bu ülke vicdan sahibi bir ülkedir. İktidarda kalmak için haksızlık yapanlar hep yenildiler. Bu zorlamalarla bir yere varamazlar. Zulmün ömrü kısadır. Bugünlerden geriye bir yarına gidenler kalır bir de yarınlar adına direnenler…

Özgür Özel (CHP Grup Başkanvekili): Siyasi yasak geliyor, tarihi bir çelişki, savrulmadır. Ne boyun eğeceğiz ne tehdit edeceğiz. CHP olarak her zeminde mücadele edeceğiz ama bir gerçek var. FETÖ yöntemlerini aratmadığınız söylenemez. Tarih önünde verebileceğiniz cevaplar yok, biz haklılığımızı anlatırız. Günü gelir bu millet sandığa git bu haksızlığa, vicdansızlığa, kumpascılığa cevabını verir. Size yapılanın mislini planlaya tasarlaya bu hale getiriyorsunuz, zulmünüz çok oldu sonunuz yakın.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Cezanın alt ve üst sınırı içerisinde kalmayarak üst sınırdan, takdir hakkını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı aleyhine kullanarak üst sınırdan verdi. 2 yılın üstünde bir ceza verdi ki ertelenmesin, paraya çevrilmesin. Herhangi bir tedbire dönüşmesin ve siyasi yasak eklensin. Bunların siyasi sonuçlarını hep beraber göreceğiz. Hukuki süreç devam edecek.

Müsavat Dervişoğlu (İYİ Parti Grup Başkanvekili): Halk egemenliği ilkesi iktidar tarafından rafa kaldırılmıştır, sadece İstanbulluların değil bütün vatandaşlarımızın hakkı çiğnenmiştir, bu mağduriyeti ilk yaşayan tartışmalı mahkeme kararıyla siyasi hakları elinden alınmış bir Cumhurbaşkanımız var. Seçim arifesinde önümüzdeki süreci şaibeli hale getirecek mahkeme kararlarına karşıyız.

Emin Akbaşoğlu (AKP Grup Başkanvekili): Anayasamıza göre görülmekte olan dava hakkında görüşme yapılamaz beyanda bulunulamaz. Bağımsız ve tarafsız yargı kendi kararını verir. Kararın kesinleşmesi bozulması, yargı yolu açık olmak üzere ortaya çıkacaktır. Cumhurbaşkanımızla ilişkilendirilmesi doğru değildir.

Hakkı Saruhan Oluç (HDP Grup Başkanvekili): Hukuksuz, halkın iradesine yönelik çok açık saldırı olan bir karardır.

İMAMOĞLU’NU YEDİRMEYİZ

Onursal Adıgüzel (CHP İstanbul Milletvekili): İstanbul gitti Türkiye’de gidecek bunu bilesiniz. Ayarını bozduğunuz kantar yarın sizi de tartar demokrasi ayaklar altına alan bu karar.. Sahada bükemediğin ister meydanında bükemediğiniz bileği mahkeme salonlarında masa başlarında haksızlıkla hukuksuzlukla elimizden almaya çalışıyorsunuz. Ekrem İmamoğlu hak yemedi kimseye haksızlık etmedi hakkını da yedirmedi. Biz de size Ekrem İmamoğlu’nu yedirmeyiz. Bu gök kubbeyi başınıza yıkarız, aklınızı başınıza alın. Dediniz ya İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder. Türkiye’de değil bütün her şeyinizi kaybedeceksiniz sandıkta sizi bu millet jilet ile kazıyacak.

CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır: Utanç verici bir karar. 16 milyon İstanbullunun iradesi gasp edilmiştir. Yargı, iradesini, kalemini saraya teslim etmiştir. Ne yazık yargı gibi kutsal bir erk, bugün bir vesayet kurumu haline gelmiştir. Bunu söylediğimiz zaman, yazıklar olsun dediğimiz zaman bizi suçluyorlardı. İşte adalet. İşte yargının, hakimlerin geldiği nokta bu. Türkiye’de adaleti yargıyı düzeltmediğimiz sürece hiç bir şey düzelmez

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: Saraçhaneye geçiyoruz. Zorbalık kararlılık, inanç ve cesareti artırır sadece! Sandıkta yenemediğiniz Ekrem İmamoğlu zorbalıklarınızla alt edemeyeceksiniz!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Bugün alınan karar adaletten ve hukuktan bağımsızdır. Hiçbir siyasi çıkarın, halkımızın iradesinden üstün olmasını kabul etmiyoruz. El ele çıktığımız bu yolda biz daima doğrudan yana olacağız Başkanım.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: 16 milyon İstanbullunun iradesini ve somut delilleri göz ardı edenlere, hiçbir yol arkadaşımızı kurban etmeyiz. Hak, hukuk, adalet için. İstanbul yolundayım. Yanındayım.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek: Omuz omuza siyaset yaptığımız, yol arkadaşımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu hakkında verilen karar hukuken ve siyaseten yaralayıcıdır. İstanbulluların ve Başkanımızın yanındayız.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza, 16 milyon İstanbullunun iradesine verilmiştir. Adalet ve demokrasi mücadelemizden bir adım geri atmayacağız! İstanbul’a doğru yola çıktım. Yanındayız.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Tarih boyunca halkın iradesini ve zekasını küçümseyen herkes yine halk tarafından cezalandırılmıştır. Ekrem İmamoğlu başkanımızın yanındayız. Haklıyız, halkız, kazanacağız.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Haktan, hukuktan, adaletten ve gerçeklerden uzak, siyasi baskı ile verilen bu ceza sevgili Ekrem İmamoğlu’na değil, hukukun üstünlüğüne inanan milyonlarca yurttaşımıza verilmiştir. Sevgili Ekrem kardeşime destek için Saraçhane yolundayım Ekrem İmamoğlu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak: Yol arkadaşımız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu hakkında alınan karar adaleti bir kez daha derinden sarsmıştır. Siyasi kararlar milyonların iradesini yok sayamaz. Değerli kardeşim Ekrem İmamoğlu’nun yanındayız, İstanbul yolundayız.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: İstanbullu seçmenlerin iradesi yargılanıyor. Hak, hukuk, adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Ekrem İmamoğlu başkanımızın yanındayız.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet: Adliyeden Saraçhane’ye geçiyoruz. Hak, Hukuk, Adalet için Ekrem İmamoğlu’nun yanındayız. Yenemediniz, yenemeyeceksiniz…

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: “Hak, kuvvetin üstündedir.” Atatürk. Ekrem İmamoğlu’na yapılan haksızlık, elbette halkın iradesinde karşılığını bulacak. Milletimiz, egemenliğine kayıtsız, şartsız sahip çıkacak. Her şey çok daha güzel olacak. Ekrem kardeşime desteğe gidiyorum. Her zaman yanındayım.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün: 16 milyon İstanbullunun iradesini yok sayanlara inat, hak, hukuk ve adalet için mücadelemize devam edeceğiz. Beraber yürüdüğümüz bu yolda başkanımızın her zaman yanındayız Ekrem İmamoğlu.