Mahkumiyet sonrası Saraçhane’de protesto. İmamoğlu:  Ankara duysun, 2023’te her şey çok güzel olacak

Mahkumiyet sonrası Saraçhane’de protesto. İmamoğlu:  Ankara duysun, 2023’te her şey çok güzel olacak

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na hapis ve siyasi yasak cezası kararı Saraçhane’de tepkiyle karşılandı. “Hükümet istifa” sloganları yükselirken, İmamoğlu ve Akşener toplanan kalabalığa bir konuşma yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle ‌2 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasına, sanık İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat katıldı. Çok sayıda CHP ve İYİ Parti’li isim de duruşmada izleyici olarak bulundu.
Duruşmada kararını açıklayan mahkeme, İmamoğlu’nun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret” suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Mahkeme, İmamoğlu hakkında TCK’nın “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” konusunu içeren 53. maddesinin uygulanmasına hükmetti. Karar kesinleşirse, İmamoğlu’na siyasi yasak gelmiş oldu.

İBB Başkanı İmamoğlu’na siyasi yasak kararı Saraçhane’de toplanan vatandaşlara anons edildi. Karar vatandaşlar tarafından yuhalanarak protesto edildi. “Hak, hukuk, adalet”, “Hükümet istifa” sloganları atıldı.

İMAMOĞLU: MÜCADELEMİZ YENİ BAŞLIYOR

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, hapis cezası alan ve siyasi yasak getirilen İBB Başkanı’na destek için odasında ağırlayan İmamoğlu “Halkın verdiği yetkisi bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor Allah’ın izniyle” dedi.

İMAMOĞLU VE AKŞENER HALKA SESLENDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında çıkan hapis ve siyasi yasak kararının ardından yaptığı çağrı üzerine İBB Başkanlık binasının bulunduğu Saraçhane’de toplanan yüzlerce kişiye hitap etti.

Başkanlık binasının önündeki otobüsün üzerine CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte çıkan İmamoğlu “Saraçhane’ye, evinize hoş geldiniz” sözleri ile konuşmasına başladı. İmamoğlu “İstanbullular, İstanbul kimin demiştik?  Sizin sizin… 16 milyon İstanbullu’nun. Hangi çılgın, millete ait herhangi bir sürecin set kurabilirmiş. Hangi çılgın zincir vurabilirmiş. Hiç kimse  vuramaz. Bu akşam biriz, birlikteyiz. Yarın çoğalarak daha fazla bir arada olacağız. Şimdi birlik ve beraberliğimizin güzel bir anını bu akşam başlatıyoruz. Yarın çok daha büyüyecek. Genel Başkanlarımız burada olacak. Hep birlikte olacağız” dedi. İmamoğlu “ Ama bu akşamın taçlanması için size hitabı için İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i davet ediyorum” diyerek Akşener’i konuşması yapmak üzere çağırdı. İmamoğlu ve Akşener’in konuşması  sık  sık “Hükümet istifa” sloganları ile kesildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen karar sonrası Saraçhane’de toplanan vatandaşlara seslendi. Akşener, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde okuduğu şiir nedeniyle hapse atılmasını hatırlattı.

“BU ŞARKI DA BURADA BİTMEYECEK”

“Hey gidi Saraçhane! Hey gidi Saraçhane! Ne çektiniz be! Bundan yıllar evvel, burada okuduğu bir şiirle mahkum olan bir büyükşehir belediye başkanı vardı” diye konuşasına başlayan Akşener, kalabalıktan yuhalamalar yükselmesi üzerine, “Yok yok! Biz yuhalamayız. Biz gereğini yaparız. O büyükşehir belediye başkanı, buradan sizlere seslenip, İstanbulluya seslenip, ‘Bu şarkı burada bitmez’ dedi. Doğrudur. O şarkı orada bitmedi. Bugün Meral Akşener olarak söz veriyorum ‘Bu şarkı da burada bitmeyecek” şeklinde konuştu.

“BU KARARIN ARKASINDA BÜYÜK KORKU VAR”

“Hükümet istifa” sloganları yükselmesi üzerine Akşener “Önce gereğini yapalım” dedi, şöyle devam etti:

*Bugün iktidarda, yarından çok korkan bir irade var. İnsanlar korktuğu zaman ceza verirler. İnsanlar korktuğu zaman zulüm yaparlar. İnsanlar korktuğu zaman haksızlık yaparlar. Onun için bugün, Ekrem kardeşim, Ekrem başkan için verilen bu kararın arkasında bir büyük korku var. Size duyulan, demokrasiye duyulan, millet iradesine duyulan korku var. Onlar korkuyor ama biz, biz korkmuyoruz. Yaşasın hürriyet, kahrolsun istibdat diyoruz.

*Yıllar evvel bu meydanda şiir okuduğu için muhtar olamaz denilen, onunla ilgili manşet atılan bir büyükşehir belediye başkanı vardı. Amma velakin o cumhurbaşkanı oldu. Çünkü millet iradesine el uzatılmıştı. O günün korkakları, o günün vesayetçileri…Allahım ne büyüksün! Kimler, kimlerle beraber. Kimler ne hale geldi.

*Onlar istifa etmez kardeşim. Ne olacak biliyor musunuz? Bugün, bu kararı verenler siyah cübbelerini haksızlığa kılıf edenler, verdikleri kararın başında ne yazacak biliyor musunuz? Evet siz Türk milletisiniz. Ne yapacaksınız biliyor musunuz? Sandıkta gereğini yapacaksınız. Hem de o sandıkta hür iradenizle, helal oylarınızla, demokrasiyle diyeceksiniz ki ‘Hadi bakalım, sizi gönderiyoruz’ diyeceksiniz. Diyeceksiniz ki ‘Korkunun ecele faydası yoktur’.

“SANDIKTA O CEZAYI YIRTACAKSINIZ””

*Ekrem başkana, bir tiyatro neticesinde bu cezanın verilmesi. Dün benzer cezayı bu millet nasıl yırttıysa, bugün verilen o cezayı da yırtacaksınız. Sandıkta yırtacaksınız, demokrasiyle yırtacaksınız.

*Sandıkta elbet hesap verecek. Dünün korkakları nasıl kaçarak gittilerse, bugünün korkakları da kaçarak gidecekler.

“SARAÇHANE’DE KURULAN MAHKEMEDE AKLANDIN KARDEŞİM”

*Bugün burada bir irade var. Bugün bir irade bir mahkeme kurdu. Bugün, başkana verilen cezanın karşılığı bir mahkeme kuruldu. Asıl mahkeme burası, Saraçhane’de kurulan mahkeme. O mahkemede aklandın kardeşim. Şimdi çok korkuyorlar. Yarın burada altı genel başkan olarak burada olacağız. Bu haksızlığın karşısında olacağız. Bu millet hiçbir zaman istibdata boyun eğmedi. Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.

ALTI MASANIN LİDERLERİ BULUŞUYOR

Akşener’in konuşması ardından tekrar konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, “Bu akşam burada buluşmamızın temel sebebi, yaşadığımız büyük hukuksuzluk. Biz hayatımızda aklımıza gelmeyecek şeyleri yaşıyoruz. Değerli genel başkanım Kemal Kılıçdaroğlu beni aradı. Yarın altılı masanın liderleriyle birlikte yine İstanbulluların evinde bir arada olacağız. Zamanını sizinle paylaşacağım. Yarın halkımızı buraya davet edeceğiz” dedi.

İMAMOĞLU: YARIN HALKIMIZI BURAYA BEKLİYORUZ.

Akşener’in konuşmasının ardından sözlerine devam eden İmamoğlu “Bu akşam burada buluşmamızın nedeni yaşadığımız büyük hukuksuzluk. Hayatımızda aklımıza gelmeyecek şeyleri yaşıyoruz. Bugün değerli genel başkanımız bizimle beraber. Sayın genel başkanım Kemal Kılıçdaroğlu beni aradı, yarın 6’lı masanın liderleriyle beraber yine İstanbulluların evinde bir arada olacağız” dedi.

“ADALET KALMADIĞININ İSPATI”

İmamoğlu ezan okunmaya başlayınca “içinizden güzel dualar edin” diyerek konuşmasına ara verdi. Ezanın bitmesinin ardından konuşmasına devam eden İmamoğlu süreçten utanç duyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu dava Türkiye’de adaletin kalmadığının ispatı. Bu dava, ülkeye adalet ve demokrasi gibi en ulvi değerleri getirmek istemeyen insanların yönettiği bir davadır. Hatta ‘devlet biziz, millet biziz, her şeyin sahibi biziz’ diyen insanların, aymaz, utanmaz bir biçimde süreci etki altına alıp karar verdikleri bir davadır. Hukuku yok sayarak, millet iradesiyle kavga ederek, bu süreci bir avuç insanın istediği yörüngeye oturtmak isteyenlerin ortaya koyduğu iradeyi yöneten bir davadır. Keşke, bu dava bir hukuk davası olsaydı. Adalet önünde bir yargı süreci olsaydı… Aslında bu dava var olan süreçte bozuk düzen diye tarif edeceğimiz bir düzenin davasıdır. Aldıkları, her karar kendi çıkarları için.”

“MERTÇE MÜCADELE ETMEYİ BIRAKTILAR”

İmamoğlu “ Milletimizin yaşadığı zorluklar, yoksullaşması, eğitimden, adalete birçok sorunun üstünü kapatmak için ortaya koydukları çirkin bir irade sürecinin sonucudur. Çocuklarımızın, gelecekle ilgili umudunun kalmadığı bir ortamda ortaya sudan sebeplerle, uydurma gerekçelerle dava üreterek hukuku da zedeleyerek hepimizi yaralayan bir süreçtir; bugün yaşadığımız dava. Bu bozuk düzeni kuran o bir avuç insan artık mertçe, dürüstçe, cesurca, mücadele etmeyi de bırakmışlardır” diye konuştu.

“BOZUK DÜZEN 31 MART GECESİ BAŞLADI”

İmamoğlu şunları söyledi:

“Kendi düzenlerini korumak için alevereye, dalavereye başvurarak akla hayale gelmeyen iş ve işlemleri yürürlüğe koyan insanların sürecidir. Bu bozuk düzen aslında 31 Mart gecesi Anadolu Ajansı üzerinden o verileri kapatıp seçimi elimizden almaya cesaret ettikleri gün başlamıştır. Hukuka karşı, demokrasiye karşı asla ve asla mücadele edemeyecekler. İstanbul’da büyük bir irade ortaya koydunuz. İstanbul’da kocaman bir demokrasi tokadı attınız. Seçimi vermek istemediler. Söke söke aldınız. 6 Mayıs’ta, seçimi iptal ettiler. Tokadı misli misli attınız.  Ama doymadılar. Doyamadılar.”

ERDOĞAN’IN SÖZLERİNE ATIF YAPTI

İmamoğlu’nun konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı iken hakkında alınan karar sonrası yaptığı konuşmadan alıntı yaptı. İmamoğlu o sözleri “Size bir okuyacağın sözü lütfen dinleyin. ‘Görüyoruz ki yargı, gerçekten bağımsız değil. Böylece yargının işleyişine, adalet ilkelerinin değil, siyasetin egemen olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Siyasi rakiplerimiz, güç ve çıkar odakları, seçim sandıklarında karşımızda duramayacaklarını, önümüzü kesemeyeceklerini, iyiden iyiye anlamış olmalılar ki böyle bir yola başvurdular. Bu yol, yanlış bir yoldur. Çünkü adalet, gün gelecek yargıyı siyasallaştıranlara da  lazım olacaktır” diyerek okudu. Ardından şunları söyledi:

ERDOĞAN’A: BU SÖZLER SENİN DEĞİL Mİ?”

“Ne kadar doğru cümleler değil mi?  Ben de aynen öyle düşünüyorum. Ama  bu kararı  aldıran zat, bu sözler senin değil mi? Bu sözler, bu belediyenin başkanıyken sizinle ilgili alınan bu kararla ilgili yaptığınız konuşmanın cümleleri bu cümleler. Görüyorsunuz değil mi? Nereden nereye. O gün ‘millet millet’ diye yola çıkanlar bugün ‘millet biziz’ diyorlar. ‘Devlet bizim’ diyorlar. Ama sonuç alamayacaklar. Size bir şey söyleyeyim mi? Bu sabahki umudum 1 ise şu anki umudum 1000.”

YOLUN KAPATILMAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

İmamoğlu, Saraçhane’de emniyetin yolu kapatmamasına da tepki göstererek şunları söyledi;

*Bugün milletin canı yanmış. 10 binlerce insan burada. Bir araya gelmek için ben sizi nereye davet edeceğim? Elbette ki Saraçhane’ye. Milletin evine, milletin yuvasına… Bakın şurada bile bakın şurada bile bozuk düzen…

*Benim emniyet mensubu kardeşlerimi zor durumda bırakıyorlar. ‘Müsaade edin’ dememize rağmen o aklın buradaki yansımaları, yolu kapatmıyorlar. Yani ne için biliyor musun? Buraya gelenler zor durumda kalsın diye.

*Bir örnek vereyim mi size? Burada sözüm ona da kendi ittifaklarının liderleri 15 gün önceden çağrı yaparak bir toplantı yapacaklarını dile getirdiler. Fatih Camii’ne kadar bu caddeyi kapattılar. Ben de herhalde 10 binlerce vatandaş gelecek. Ben de İstanbul halkı adına yine onlar benim hemşerilerim, oy nereye giderse gitsin. İkram araçlarımı 100 metrede bir sıraladım.

*Parkın içinde 3 bin kişiyle miting yaptılar. Siz, gücünüzü bizi zora sokmak için bizi sıkıntıya sokmak için mahkemede orada burada kullanarak demokrasiyi sıkıntıya uğratarak, hamlelerde bulunuyor olabilirsiniz. Ama nafile. Yarın yine burada olacağız. Sizleri davet edeceğiz. Ve dertleşeceğiz.

*Başta CHP Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere çok kıymetli İYİ Parti Genel Başkanı sayın Meral Akşener ve 6’lı masanın diğer siyasi parti liderleriyle birlikte bize eşlik eden diğer siyasi parti liderleriyle bir arada olacağız. Demokrasi için mücadele edeceğiz. Bu ülkenin adalete, merhamete, vicdanına, umuda ihtiyacı var. Umudunuz eksilmesin.

“MİLLETÇE AYAĞA KALKACAĞIZ, 2023’TE BU ZİHNİYETİ GÖNDERECEĞİZ”

İmamoğlu şunları kaydetti:

*Ben buradan sadece İstanbul’a değil başkentimiz Ankara’ya, İzmir’e, Hakkari’ye, Edirne’ye, Sinop’a, Adana’ya, Diyarbakır’a bütün şehirlere sesleniyorum. Trabzon’a sesleniyorum. Niye biliyor musunuz?

*Bugün burada yaşatılan şey ülkemizin her yerinde insanlarımıza yaşatılabilir. Milletçe ayağa kalkacağız. Bizi mahkum etmeye kalkanları pişman edeceğiz. Nerede edeceğiz? Sandıkta edeceğiz. Onlar, bizi germek istiyorlar.

*Onlar bizi kızdırmak istiyorlar. Onlar bizi öfkelendirmek istiyor. Ama biz ne yapacağız biliyor musunuz? Bizim 2023 ideallerimiz var. Hep birlikte omuz omuza gece gündüz çalışacağız. Milletimizi aydınlık günlere taşımak adına 2023 yılında seçimlerde bu ülkenin üstüne çökmeye çalışan zihniyeti hep birlikte göndereceğiz.

*İstanbul’da başardık. Türkiye’de de başaracağız. Bizi yıldırmak isteyenlere buradan söyleyeyim. Aradan 3.5 sene geçmiş olabilir. Ama benim hala gençliğim var. Hala umudumuz yüksek. Benim gibi milyonlarca ceketini çıkarıp kollarını sıvayacak Türk milleti var. Adalete susamış, Türk milleti var.

*Sizden söz almak istiyorum. 2023’te her şey çok güzel olacak. Ankara duysun. Bugün o mahkemeye müdahale eden akıl duysun. Her şey çok güzel olacak.

Kaynak: Sözcü