İBB deprem bölgesinde. İstanbul’dan yardımlar yola çıktı

İBB deprem bölgesinde. İstanbul’dan yardımlar yola çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04:17’de 7,7 büyüklünde meydana gelen depremin ardından “acil” koduyla harekete geçti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ilçe belediye başkanları ve İBB bürokratları, İSKİ yerleşkesi içerisindeki Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) bir araya geldi.

İBB, depremin olduğu bölgeye 311 arama-kurtarma ekibi ve 20 iş makinası sevk etti. Günde 6 bin öğün yemek, 15 bin ekmek üretim kapasitesine sahip iki tır da deprem bölgesine ulaşmak üzere yola çıkarıldı. Depremzedelerin tuvalet ve duş ihtiyaçları için de toplam 26 konteyneri yola çıkaran İBB, uyku tulumu, battaniye gibi ihtiyaç kalemlerini de koordineli bir biçimde bölgeye ulaştırmak için hazırlıklarını tamamladı.

İBB, deprem bölgesine yardım gönderiyor

İmamoğlu, İBB olarak ilk elde yapacakları destekleri  şu sözlerle kamuoyu ile paylaştı:

“Şu ana kadar 311 personelimiz, yoğunluklu arama-kurtarma ekibi olarak, bölgeye sevk edilmiştir. Tabii önceliğimizin ilk saatler itibariyle, arama-kurtarma olduğunu da tekrar ifade edeyim. Hava yoluyla bölgeye intikali sağlanacaktır. Bunun yanı sıra bazı desteklerimizi de belirtmek isterim. 20 iş makinasını yine bölgeye sevk ediyoruz. Bunun içerisinde, kar küreme araçlarından eskavatörlere, hafriyat kamyonlarından bir kısım ihtiyaç duyulacak araçları yollamaya başladık. Yine destek hizmetlerimizin 6 bin öğün bir anda çıkartabilecek kapasiteye sahip yemek tırımızı, 15 bin ekmek kapasitesine sahip mobil fırınımızı da bölgeye sevk ediyoruz. Yatakhane araçlarımız var. Diğer acil sürece katkı sunacak olan, su ihtiyacını, karşılayacak olan tırlarımız var. Gönderdiğimiz araçların içerisinde 140 kabin mobil WC ihtiyacı için 20 konteyner yolluyoruz. 42 kabin mobil duş ihtiyacı için 6 konteyner yolluyoruz. Bunun dışında yine uyku tulumu, battaniye gibi ihtiyaç kalemlerinin de hep birlikte koordineli bir biçimde bölgeye ulaştırıyoruz. İlk aşamada arama-kurtarma amaçlı bir ihtiyaç listesi üzerinden hareketle organize olduk. Zaman içerisinde oluşacak katkılar ya da AFAD tarafından belirlenen eksiklerle ilgili, kendi imkanlarımızla, en üst seviyede İstanbul halkı adına bölgede olacağız. Sadece kurumlarımızın katkılarıyla değil, zaman içerisinde tabii ki vatandaşlarımızın da katkılarını organize etmek ve sevk etmek konusunda hem ilçe belediyeleri hem de büyükşehir belediyesi olarak süreci yönetiyor olacağız. İstanbul’da, özellikle iki-üç gün boyunca sürecek olan yoğun kar yağışının da olduğunu lütfen unutmayalım. O bakımdan uyarıları dikkate alarak, organize bir biçimde hareket etmenin de her vatandaşımıza uyarısını yapmayı ben bir borç biliyorum. Tekrar başımız sağ olsun. Gözümüz, kulağımız bölgede. Ekiplerimiz orada. Bütün ekiplerimizin koordine olacağı bir koordinasyon merkezini de kendi içimizde, bölgede koordine ettiğimizi de buradan belirtelim. En yakın zamanda da yine bizlerin ortak kararıyla, bölgede hangi ihtiyaç duyulduğu noktada, nasıl olmamız gerekiyorsa da hem bizler hem diğer belediye başkanı arkadaşlarım bölgede bulunma konusunda da bir planlama yapacağımızı ifade ediyorum.”

İmamoğlu, ilçe belediye başkanları ve CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, açıklamanın ardından, İBB’nin bölgeye göndereceği iş ekip ve ekipmanlarını, kar yağışı altında AKOM önünden yolculadı. Yolculama öncesi basın mensuplarıyla yeni bilgiler paylaşan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bir yandan ihtiyaçları tespit ettikçe, araçlarımız ve bütün insan kaynağımızla bölgede olacağız. AFAD’ın belirlemesiyle İBB, Hatay’dan sorumlu ve o bölgeye ilk etapta yürüyoruz. Şimdi burada araçlarımız yola çıkıyor. Sekiz eskavatörümüz var, beş hafriyat kamyonumuz, iki kar küreme aracımız, iki tane vincimiz var 40’ar tonluk. Bir yakıt tankeri, dört tır su nakliyesi yapıyoruz, iki tır paketli ekmek nakliyesi yapıyoruz. Bir tır yardım malzemesi nakliyesi, bir tır battaniye, bir tır jeneratör… Bir yemek tırı yolluyoruz ki, bu öğünde 6 bin kişi kapasiteli bir yemek tırımız orada olacak. Bir mobil fırınımız var. O da günlük 15 bin ekmek üretim kapasitesine sahip. İki yatakhane aracımız var 19 kişilik ve 16 kişilik olmak üzere, 35 kişilik kapasiteye sahip. 4×4 araçlarımız, iki tane soğuk hava aracımız var, yedi tane de kamyonumuz gidecek. Bu kamyonlar da aynı zamanda yemek malzemesi ve 45 bin kişilik kuru gıda malzemesini sevk etmiş olacağız.”