Ana Sayfa Büyük Şehirler İstanbul Büyükşehir Belediyesi İBB Meclisi’nde CHP’li Şenol’dan UKOME tepkisi: Önümüzdeki ay açıklayacağım 

İBB Meclisi’nde CHP’li Şenol’dan UKOME tepkisi: Önümüzdeki ay açıklayacağım 

İBB Meclisi’nde CHP’li Şenol’dan UKOME tepkisi: Önümüzdeki ay açıklayacağım 

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Umut Şenol, belediye meclisi toplantısında UKOME’nin yapısının iktidar eliyle değiştirilmesi nedeniyle İstanbul’un ulaşım sorunlarının çözülemediğini hatırlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ekim ayı toplantısına Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) damga vurdu.

CHP’li üyeler UKOME çoğunluğunun siyasi iktidar eliyle seçilmişlerden alınarak atanmışlara verilmesine tepki göstererek İstanbul’un ulaşım sorunlarının çözülmesine engel olunduğunu ifade etti. Belediye meclis üyeleri iktidar tarafından algı yönetimi yapılmasını da eleştirdi.

CHP’Lİ UMUT ŞENOL: UKOME’DE ÇOĞUNLUK KİMDE?

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Umut Şenol, belediye meclisi toplantısında UKOME üzerinden yaşananları hatırlatarak AKP’li ve MHP’li belediye meclis üyelerine hatırlatmada bulundu.

Umut Şenol, “Ulaşım Koordinasyon Merkezi olarak bilinen kurulda yani UKOME’de 2019 seçimlerinden sonra bir değişiklik yapılmış mıdır? UKOME’de çoğunluk kimdedir? İstanbul’un ulaşım sorununu çözmedeki sorumluluk alanı olan UKOME’de çoğunluk kimlerden oluşmaktadır? Kararları kim vermektedir?” dedi.

Şenol, “İstanbul’un ulaşım sorunu ile ilgili konuşuyorsak ‘davul bende, tokmak sende’ olmaz. Siz UKOME’nin yapısını seçimden sonra bilinçli bir şekilde değiştirip İstanbul’un ulaşım sorununun çözülmesine engel oluyorsanız benim tek bir sorum var… Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde çoğunluk kimdedir, başkanlık bakamımıza soruyorum. Cevabı da başkanlık makamından gelecektir… Gelmezse de ben sürpriz yaparım, önümüzdeki ay açıklayacağım orada çoğunluk kimde…” ifadelerini kullandı.

YENİ YÖNETMELİK İLE SEÇİLMİŞ YEREL YÖNETİMLERİN UKOME’DEKİ ETKİSİ AZALTILDI

UKOME’nin yapısı 2019 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde CHP’nin büyükşehir belediyelerinde zafer sağlamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle değiştirilmişti.

Söz konusu yönetmelikte, Milli Eğitim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da UKOME üyesi yapıldı.  Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin üye sayılarının ve ağırlıklarının belirlendiği 17. maddesinin değiştirilmesi ile  UKOME’de büyükşehir belediyeleri de azınlığa düşmüş oldu.

Daha önce UKOME’de kamu bürokrasisinden Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Liman Başkanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün atadığı üyeler görev yapıyordu.

Değişiklik ile Milli Eğitim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları ile TCDD ve AFAD’dan da birer bürokratın görev yapması öngörülmüştü.