Yollar, toplu taşıma araçları, parklar, restorantlar, denizler. İşte normalleşmede il gün yaşananlar.

Yollar, toplu taşıma araçları, restorantlar, denizler. İşte normalleşmede il gün yaşananlar.

Son dakika… Türkiye’de ‘yeni normal’in ilk günü

Korona ile (Covid-19) mücadele kapsamında dokuzuncu kez ilan edilen sokağa çıkma kısıtlaması gece saat 24.00 itibariyle sona erdi. Ankara, İstanbul ve İzmir’de normalleşme adımlarının başladığı ilk günün sabahında vatandaşlar işe gitmek için yollara düştü. İBB trafik yoğunluk haritasına göre, 09:00 itibarıyla trafiğin yoğunluğu yüzde 51’e ulaştı.

Yeni tip corona virüsü (Covid-19) nedeniyle bir süredir İstanbul trafiğinde gözle görülür bir azalma yaşanmıştı.

Ancak hafta sonu için uygulanan kısıtlamanın bitmesi ve normalleşme sürecinin başlamasıyla sabah saatlerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde kaydedilen görüntülerde trafiğin eski günlerine dönüş sinyali verdiği görüldü.

YOĞUNLUK YÜZDE 51

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) trafik yoğunluk haritasına göre, 09:00 itibarıyla trafiğin yoğunluğu yüzde 51’e ulaştı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde işe gidiş saatinde yaşanan yoğunluk drone ile havadan görüntülendi. Köprüde yaşanan yoğun trafik ‘eski günlere geri mi dönüyoruz’ sorusunu akıllara getirdi.

Salgınla mücadele kapsamında geçici olarak kapanan iş yerlerinin normalleşme adımları kapsamında bugün itibariyle açılacak olmasıyla vatandaşlar, yola koyuldu. Normalleşme adımlarının olduğu ilk günün sabahında vatandaşlar yoğunluk oluşturdu.

İZMİR

Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında İzmir’in de dahil olduğu 15 ilde sokağa çıkma kısıtlaması bitti. Kısıtlamanın bitmesinin ardından sabahın ilk saatlerinde İzmir trafiğinde yoğunluk yaşandı.

ANKARA

Kamuda esnek çalışmanın sona ermesi ile birlikte memur kenti Ankara’da uzun bir aradan sonra ilk kez trafik yoğunluğu yaşandı.

BURSA

Bursa’da işe gitmek için toplu ulaşımı kullanmayan Bursalılar kendi araçlarının direksiyonuna geçince trafik adeta durma noktasına geldi.

ZONGULDAK

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) 30 Mart’ta ara verilen üretime, 1 Haziran itibarıyla yeniden başlandı. İşçiler, doktor kontrolünde ateşi ölçülüp, sosyal mesafe kurallarıyla maske takarak, ocağa indi.

Toplu Taşıma:

Hem vatandaşlar hem şoförler isyanda!

Türkiye’de normalleşme adımlarının atıldığı ilk gün kuralların hiçe sayıldığı görüldü. İşe gitmek zorunda olan milyonlarca kişinin sokağa çıkmasıyla trafikte ve ulaşımda yoğunluk yaşandı. Yüzde 50 kuralı ve sosyal mesafe hiçe sayıldı. 7 kişi alması gereken minibüslerden birinde 35 yolcu olduğu belirlenirken, şoförler zorla bindiklerini öne sürdü. Minibüsteki bir yolcu ise, “1 saattir bekliyorum, işe gitmek zorundayım. Gelen almadı, mecbur binmek zorunda kaldım” dedi.

Corona virüsü kapsamında uzun süredir esnek çalışma saatine uygun veya evlerinden çalışan vatandaşlar, normalleşmenin ilk gününde işe gitmeye başladı. Corona virüsü ile mücadele kapsamında toplu ulaşım araçlarına getirilen kısıtlamanın çoğu yerde hiçe sayıldığı ortaya çıktı.

Milyonlarca kişinin sokağa çıktığı İstanbul’da yapılan denetimlerde minibüslerin ‘yüzde 50’ kuralını ihlal ettiği belirlendi. Bir minibüste 7 olması gereken yolcu sayısı 35 çıktı.

Parklar, deniz kenarları, plajlar.

VATANDAŞLAR DENİZE GİRMEYE BAŞLADI

İHA’nın haberine göre, korona virüs(Covid-19) önlemleri çerçevesinde yaklaşık 2.5 aydır kapalı olan dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili ziyaretçilerine açıldı. Hava kapalı olmasına rağmen sahile gelen bir çok kişi yüzdü, denizi izledi.

Korona virüs önlemleri kapsamında yaklaşık 2.5 ay önce girişlerin yasaklandığı sahiller gece yarısı saat 00.00 itibariyle yeniden açılmıştı. Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahiline de sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ilk ziyaretçileri geldi. Havanın 20, deniz suyu sıcaklığının 21 derece ölçüldüğü turizm kenti Antalya’da bazı vatandaşlar serin havaya aldırmadan denize girdi. Denize girenler kadar, izleyenler, fotoğraf çektirenlerinde fazla olduğu görüldü. Amatör balıkçılar da uzun bir aradan sonra oltalarını yeniden denize attı. Sahil bandına gelen kimi vatandaşlar yürüyüş, kimileri egzersiz hareketleri yaptı. Sosyal mesafe kurallarına göre dizayn edilen plajlardaki şezlonlgları ise sadece bir çiftin maskeli şekilde kullandığı gözlemlendi. Bazı gençlerin ise kahvaltı yaptıkları görüldü.

İstanbul’da hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesi ve normalleşme takviminin de yürürlüğe girmesiyle birlikte vatandaşlar Galata Köprüsü’nde balık tutmaya koştu.

Gece saatlerinde birçok olta balıkçısı Galata Köprüsü’nde balık avladı. Olta balıkçılarının çoğunun maske takıp, sosyal mesafeye uyması dikkat çekti. Bazıları ise maske takmadı.

Sosyal mesafeye dikkat ettikleri gözlenen balıkçılar köprü üzerinde yoğunluk oluşturdu. Balıkçılar sabahın ilk saatlerine kadar balık tutmaya devam etti.

istanbulda-normallesme-takvimiyle-birlikte-balik-tutmaya-kostular-1462-dhaphoto10.jpgistanbulda-normallesme-takvimiyle-birlikte-balik-tutmaya-kostular-1462-dhaphoto2.jpg

Kafeler, Restorantlar, çay bahçeleri

1 Haziran tarihi itibari ile restoran, kafe, pastahane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22:00’ye kadar hizmet vermeye başladı. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışında olacak.

Kıraathaneler, restoranlar ve kafeler ne zaman açılacak? Sağlık Bakanlığı’ndan işletmeler için yeni genelge

MASKESİZ MÜŞTERİ ALINMAYACAK

Sağlık Bakanlığı, yayınladığı genelge ile 1 Haziran’da kapılarını açacak olan restoran, kafe, pastahane, kıraathane, çay bahçeleri uyulması gereken kuralları yerine getirenler faaliyetlerine başladı.

 

 

 

 

 

Sözcü-Haberturk.com-Yeniçağ-DHA-İHA