İstanbul’un Fethi’nin 567. yılı törenle kutlanıyor

İstanbul’un Fethi’nin 567. yılı törenle kutlanıyor

 İstanbul’un Fethi’nin 567. yıl dönümü İstanbul’da bir dizi etkinlikle kutlanıyor. Corona virüs salgını krizini İstanbul’daki Huber Köşkü’nden yöneten Cumhurbaşkanı Erdoğan da kutlamalara buradan katıldı. Erdoğan için İstanbul Boğazı’nda selamlama töreni yapıldı. Milli sporcular “29 Mayıs İstanbul Boğazı Saygı Geçişi” kapsamında teknelerden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı selamladı.

İstanbul’un Fethi’nin 567. yıl dönümü, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı özel programlarla kutlanıyor.

HUBER KÖŞKÜ’NDEKİ ERDOĞAN İÇİN SELAMLAMA TÖRENİ

Programa göre ilk olarak, Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde Türkiye Yelken Federasyonu tarafından “29 Mayıs İstanbul Boğazı Fetih Saygı Geçişi Etkinliği” gerçekleştirdi. Etkinlikte, Türk bayraklı tekneler, Huber Köşkü’nün önünden geçerken Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da selamladı.

TOPKAPI ÖNÜNDE MEHTERAN KONSERİ

İstanbul’un Fethi’nin 567. yılı etkinlikleri kapsamında İstanbul Valiliği tarafından tarafından Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği-Arslanbek Sultanbekov ortak konseri düzenlenecek. 18:00’da İstanbul Valiliği tarafından Topkapı Sarayı önünde Kur’an-ı Kerim tilaveti, kılıç kalkan gösterisi ve mehteran konseri gerçekleştirilecek.

SOSYAL MEDYADA ‘FETİH ÖZEL’ KONSERİ

19:00’da Cumhurbaşkanlığı ve İletişim Başkanlığı Youtube kanallarında ve sosyal medya hesaplarında yayınlanacak “İstanbul’un Fethi Özel Konser Programı”nda ise Esat Kabaklı, Mustafa Yıldızdoğan ve İbrahim Sadri sahne alacak.

FETİH KUPASI DÜZENLENİYOR

19:00’da ayrıca Okçular Vakfı’nın Fetih Kupası etkinliği olacak. Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve Fetih Duası ile başlayacak etkinlikte, Geleneksel Türk Okçuluğu Puta, Klasik Yay ve Makaralı Yay finalleri ödül töreninin yanı sıra Türkiye genelinde yapılan “İstanbul’un Fethi” temalı şiir okuma yarışması birincisinin video gösterimi de yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 20:53’te etkinliğe video konferans ile hitap edecek. Etkinlikte, mehteran takımı, ışık gösterisi ve havai fişek şöleni de olacak.

AYASOFYA’DA FETİH SURESİ

Fetih coşkusu 21:30’da Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği Fetih Şöleni ile Ayasofya’da devam edecek. İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre Ayasofya içinde Fetih Suresi tilavetiyle devam edecek programda, Fetih Duası da yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans ile katılacağı programda, Ayasofya’nın önüne kurulan bir platformda İstanbul’un fethi temalı mapping gösterisi de yapılacak. Fetih Şöleni, Tarihi Yarımada’dan havai fişek gösterisi ile sona erecek.

Tüm program, Cumhurbaşkanlığı ve İletişim Başkanlığı Youtube kanalları ile sosyal medya hesaplarından ve televizyon kanallarından canlı olarak izlenebilecek.

İstanbul’un fethi nedir

İstanbul’un fethi, Fatih Sultan Mehmet Han’ın o zamanki Kostantinopolis adıyla bilinen İstanbul’u almasıdır.
İstanbul’un fethi nedir

İstanbul’un fethi; 29 Mayıs 1453 Salı günü, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o zamanki adıyla Konstantinopolis şehrini Sultan II. Mehmed Han’ın komutanlığında fethetmesidir.

ÇAĞ AÇIP KAPATAN GELİŞME

İstanbul’un fethiyle birlikte Orta Çağ kapanırken, Yeni Çağ’ın da başlangıcı oldu.Tarihteki en önemli devletlerden olan Doğu Roma İmparatorluğu, bu fetihle birlikte sona ermiştir

“O NE GÜZEL KOMUTANDIR”

Hz Muhammed’in, İstanbul’un fethiyle ilgili önemli bir sözü tarih kitaplarından yerini almıştır. Fethi adeta öngören bu söz, dini açıdan hem padişaha hem de orduya güç vermiştir.

“İstanbul bir gün mutlaka fethedilecektir. O fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir.” sözü hadislerde yer almıştır.

YAPILAN HAZIRLIKLAR

İstanbul kuşatmasında kullanılmak üzere büyük toplar yapıldı. Kuşatmaya denizden destek verilmesi için 400 parçalık donanma hazırlandı. Mora’ya bir donanma gönderildi.

Venedik ve Ceneviz’den sonra Eflak, MacaristanSırbistan ve Karamanoğulları Beyliği ile barış anlaşmaları yapıldı.

Bizans İmparatorluğu’nun elinde bulunan Misivri, Ahyolu, Vize ve Silivri kaleleri hazırlık sürecinde ele geçirildi. Rumeli Hisarı yapıldı.

İSTANBUL FETHEDİLDİ

Fatih Sultan Mehmet, kuşatma başladığında daha 21 yaşındaydı. Genç ve kararlıydı, kendine güvenen azimli bir sultandı.

6 Nisan 1453 tarihinde kuşatmaların başlamasıyla savaş başladı. Papa, Bizans’a tam teçhizatlı 5 yardım gemisi gönderdi.

Gemiler, Osmanlı donanmasını geçerek Haliç’e girdi. Bu arada 2. Mehmet,  karadan Haliç’e 70 parçalık gemi indirdi.

Osmanlı ordusu, 53 gün süren kuşatmanın ardından 29 Mayıs 1453’te İstanbul’u fethetti.

Kaynak:www.ensonhaber.com