Ana Sayfa Genel Kılıçdaroğlu: CHP’li belediyeler yardım yapıyor diye bağışı yasakladılar

Kılıçdaroğlu: CHP’li belediyeler yardım yapıyor diye bağışı yasakladılar

Kılıçdaroğlu: CHP’li belediyeler yardım yapıyor diye bağışı yasakladılar

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Fatih Altaylı ile Teke Tek programında soruları yanıtladı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Fatih Altaylı ile Teke Tek programında soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin bağış hesaplarının bloke edilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Fatih Altaylı ile Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki diyalog şöyle:

ALTAYLI: İstanbul’un Avrupa yakasında elektrik dağıtımı yapan bir şirketle yazı yazmıştım. Oranın yetkilisi ‘Biz üç ay boyunca elektriği kesmeyeceğiz’ diyor. İstanbul Belediyesi su faturası yolluyor mu vatandaşlara?

KILIÇDAROĞLU: Bizim belediyemiz oldukça duyarlı, para tahsil etmiyorlar, su faturası göndermiyorlar. Geçmişte borcu olduğu için suyu kesilenlerin suyu açıldı. Her türlü yardım belediyelerimiz tarafından yapılıyor. Bu daha en başından itibaren su paralarının bu dönemde tahsil edilmemesi, su borçlarıyla kapanan varsa su saatlerinin açılması teklif edildi. Belediyelerimiz bunu uyguluyorlar. İnancımız der ki, iyilikte yarışın. Olay ortaya çıkar çıkmaz, ilk yaptığımız iş genel merkez olarak 65 yaş ve üstü olan belediyelerimizin çalışma alanında olan bütün kişilerin adreslerini belediyelerimize bildirdik. Bunlara dikkat edin, her türlü hizmeti götürün dedik. Genel merkez olarak bunu yapıyoruz. İktidar bunu yapmadı. Ellerinde bütün imkanlar var. Biz o insanları korumaya çalışıyoruz. Belediyelerimiz 65 yaş ve üstü olanlara evde bakım hizmeti veriyor. Suları kesilenler vardı borçlarından ötürü tamamını açtılar. Ayrıca elektrik ve doğalgaz ellerinde olmadığı için o şirketlere yazı yazarak ‘biz suları açtık sizler de kesmeyin’ diye çağrı yaptılar. Bizim belediyelerimiz öteden beri yoksul ailelere hizmet götürürler. Örneğin sıcak yemek verirler. Muratpaşa, Eskişehir, Odunpazarı yıllardır yapar. İnsanlar bağışlarını yaparlar o parayla yaparlar. Şimdi bu yasaklandı. Allah aşkına! Siz bunu yasaklıyorsunuz. Efendim CHP’li belediyeler yapıyor bunu diye. Kısır siyaset bu. Atılan yanlış adım olayı sadece sıcak siyasete alet ederek ‘sorunu biz çözeriz’ diye yola çıkmaları. Oysa bu milli sorun, insan hayatı bu.

‘Hayır siz yapmayın’, niçin ‘Ben yapacağım’, peki sen yap, hayır yapmıyor. Ne diyorlardı ‘CHP’li belediyeler gelirse sizin bütün yardımlarınızı kesecek, CHP iktidar olursa bütün yardımlarınız kesilecek’. CHP’li belediyeler onların belediyelerden çok daha büyük yardım yaptığı için, ‘aman siz yapmayın’ diyorlar. Niçin kardeşim.

ALTAYLI: CHP’de iki tip belediye göze çarpıyor. Bir tanesi Ankara Belediyesi, sayın Mansur Yavaş. Diğeri İstanbul Belediyesi. Mansur Yavaş, hükümet tarafından alınan karşıt tavıra rağmen polemiğe girmiyor, meseleleri çöze çöze gidiyor, çok ciddi bir saygınlık kazanıyor. İstanbul Belediyesi daha çok polemik, tartışma üzerinden yürüyor. CHP’li İstanbulluların bile yer yer tepkisi var. İki belediyecilik arasındaki anlayış farkı neye göre. Kişilik farkı mı?

KILIÇDAROĞLU: İstanbul Belediyesi’nin üzerine çok geliyorlar. Her alanda müdahale ediyorlar. Ekrem Bey’in elini kolunu bağlayıp, iş yapamaz hale getirmek istiyorlar. Yardım toplamayacaksın dediler, bankadaki parayı bloke ettiler. Buna rağmen Ekrem Bey yardım yapıyor. Diğer belediyeler de yapıyor. Buradaki sorun şu, bizden olan ve bizden olmayan. Devleti yönetenler herkesi kucaklamak zorundadır. Belediye devletin bir kuruluşudur. İşbirliği yapmak varken bu sorunu nasıl çözeriz diye mücadele etmek varken niçin engel oluyorlar? 487 bin 117 aileye belediyelerimiz ayni yardım yaptı. 12 bin 24 adet işyerinin kiraları ertelendi. 263 bin 906 kişiye evde hizmet götürülüyor. 2 milyon 80 bin 985 kişiye maske, dezenfektan, temizlik ürünleri dağıtıldı. Farklı alanlarda ibadet yerleri, taksi duraklarının sterilizasyonu yapıldı.

ALTAYLI: Adana’dan ASTİ’den gelen bir yazıda Mart ayına ait fatura gönderiliyor. Adana’dan bir örnek. Başka yerlerden de geliyor.

KILIÇDAROĞLU: Su parası alınmasın demedik, imkanı varsa ödeyecek, ama imkanı yoksa onun suyunu kesmeyin dedik. Hiç kimsenin suyu kesilmeyecek. Borcu olduğu için suyu kesilenlerin suyu açıldı.

ALTAYLI: Kartlı sistemlerde yükleme yapılmazsa su kesiliyor otomatik olarak. Orada ne yapılacak?

KILIÇDAROĞLU: Halkkart dağıtılıyor. Belediyelerimiz o konuda çok güzel uygulama yapıyor. İnsanlar o kartla alışverişini yapabiliyor. Belli süre sonra o limit tekrar dolduruyorlar.

Sayın Erdoğan yaptığı toplantıda ‘Doğalgaz, elektrik, su kesilir mi, kesilmemesi lazım’ dedi. Ama kesiliyor. Bizim belediyelerimiz kesmiyor, büyük ihtimalle AK Partili belediyeler de kesmiyor. Merkezi hükümetin herkese eşit davranması lazım. Siz kalkıp da CHP’li belediyeler yardım toplamasınlar, bir başka belediye iş dünyasına yazı yazıyor, bize yardım edin diyor. Yanlış mı yapıyor? Hayır, imkanı varsa belediye yardım yapacak. Merkezi hükümet gönderir müfettişlerini denetler.