­čôŻ´ŞĆ─░BB Ba┼čkan─▒ ─░mamo─člu: ‘Deprem ve do─čal afetler milli g├╝venlik meselesidir’

─░BB Ba┼čkan─▒ Ekrem ─░mamo─člu, Marmara Belediyeler Birli─či Meclis Toplant─▒s─▒ÔÇÖnda yapt─▒─č─▒ a├ž─▒klamada deprem ve do─čal afetleri bir milli g├╝venlik meselesi olarak niteledi.

> <

─░stanbul B├╝y├╝k┼čehir Belediye (─░BB) Ba┼čkan─▒┬áEkrem ─░mamo─člu, Marmara Belediyeler Birli─či Meclis Toplant─▒s─▒ÔÇÖnda a├ž─▒klamalarda bulundu.

─░mamo─člu burada yapt─▒─č─▒ konu┼čmada,┬ádeprem┬áve do─čal afetleri bir milli g├╝venlik sorunu olarak niteledi.

─░mamo─čluÔÇÖnun a├ž─▒klamalar─▒ndan ├Âne ├ž─▒kanlar ┼č├Âyle:

“Bug├╝n, yerelle┼čmenin, yerel y├Ânetimleri g├╝├žlendirmenin ├Âneminin, herkesin ortak g├Âr├╝┼č├╝ oldu─čunu d├╝┼č├╝n├╝yorum. Bu kapsamda, buradaki ├žal─▒┼čmalar ├žok k─▒ymetlidir, ├žok de─čerlidir.

Belediyeler, vatanda┼člar─▒n devletle kurdu─ču ileti┼čimin ba┼člang─▒├ž noktas─▒d─▒r. Se├žmen iradesinin demokratik yollarla kamu iradesine do─črudan yans─▒d─▒─č─▒ yerler, belediyelerdir. Dolay─▒s─▒yla bir toplumda demokrasinin standard─▒ ve kalitesinin g├Âstergesinin en ├Ânemli noktas─▒ da yerel y├Ânetimlerdir. Yerel y├Ânetimlerde nab─▒z varsa, demokrasi canl─▒d─▒r. Bu nedenle vatanda┼č─▒n devletine ve devletin adaletine duydu─ču g├╝venin en temel ta┼člar─▒ndan biri olan belediyelerin iyi y├Ânetilmesi ger├žekten ├žok ama ├žok ├Ânemlidir. Bu kapsamda, her birimiz asil bir sorumlulu─ča sahibiz.

Toplumlar─▒n demokrasi k├╝lt├╝r├╝ geli┼čtik├že, belediye say─▒lar─▒n─▒n artt─▒─č─▒n─▒, yetki alanlar─▒n─▒n geni┼čledi─čini, finansal kaynaklar─▒n─▒n ├že┼čitlendi─čini g├Âr├╝yoruz. Buna kar┼č─▒n, bir ├╝lkenin demokrasi kalitesi d├╝┼čt├╝k├že, belediye say─▒lar─▒ azal─▒yor, yetki alanlar─▒ daral─▒yor, finansal olarak merkezi y├Ânetime ba─č─▒ml─▒l─▒─č─▒ art─▒yor. Belediyelerin g├╝├žlendirilmesi ├žok ├Ânemlidir. Belediyelerin g├╝├žlendirilmesi demek, vatanda┼člar─▒n da g├╝├žlendirilmesi demektir.

─░ktidarda hangi parti olursa olsun, vatanda┼člar─▒n en iyi hizmetleri en kolay ve en d├╝┼č├╝k maliyetle alabilmesinin yolunun a├ž─▒lmas─▒ i├žin, yerel y├Ânetimlerin g├╝├žlendirilmesi ┼čartt─▒r.

Belediyelerin ayn─▒ zamanda, liyakatli kadrolarla hizmet kalitesi de s├╝rekli artt─▒r─▒lmal─▒d─▒r.

Belediyeler, ekonomik krizin yaratt─▒─č─▒ etkilerle bo─ču┼čmaya devam etmektedir. Altyap─▒lar i├žin kulland─▒─č─▒m─▒z malzemelerin ve ├Âzellikle maliyet ve emtia fiyatlar─▒n─▒n pek ├žo─ču artarken, dolar kurunun etkisi de y├╝ksek oranda hissedilmektedir. Ekonomik k─▒s─▒tlar nedeniyle teknoloji yat─▒r─▒m─▒ da ├žok zorla┼čm─▒┼čt─▒r. Ne yaz─▒k ki, personel giderleri de belediyelerin b├╝t├že g├╝c├╝n├╝ a┼čmaya ba┼člam─▒┼čt─▒r. Pek ├žok belediyemiz, kaynaklar─▒n─▒n ├Ânemli bir k─▒sm─▒yla, sadece personel giderlerini kar┼č─▒layabilmektedir.

Deprem ve do─čal afetler sorunu, bir milli g├╝venlik meselesidir. Bu meseleyi partiler├╝st├╝ ve siyaset ├╝st├╝ g├Ârerek, bu anlay─▒┼čla y├Ânetmek hepimiz i├žin elzemdir. Marmara b├Âlgesinde ya┼čayan halk─▒n g├╝venli─či i├žin afet riskinin azalt─▒lmas─▒ a├ž─▒s─▒ndan uzun vadeli, s├╝rd├╝r├╝lebilir ├ž├Âz├╝mlerin geli┼čtirilmesi, hepimizin, t├╝m kamu y├Âneticilerinin boynunun borcudur.

Marmara B├Âlgesi’nde deprem riskinin yan─▒ s─▒ra pek ├žok risk ile de kar┼č─▒ kar┼č─▒yay─▒z. K├╝reselle┼čme ve iklim krizinin tetikledi─či problemlerle m├╝cadele etmek i├žin, ger├žek anlamda g├╝├žl├╝ bir g├╝├ž birli─čine ihtiyac─▒m─▒z var. Bunu, en son ya┼čad─▒─č─▒m─▒z m├╝silaj probleminde ├žok net olarak ya┼čad─▒k ve g├Ârd├╝k. Kald─▒ ki, hemen pandeminin ard─▒ndan ya┼čad─▒─č─▒m─▒z bu olay, asl─▒nda bir├žok konuya ne kadar haz─▒rl─▒ks─▒z oldu─čumuzu da hissettirdi.

Kanal ─░stanbul projesinin de Marmara Belediyeler Birli─či taraf─▒ndan bilimsel olarak ele al─▒narak, sonucunun kamuoyuyla ba─č─▒ms─▒z, tarafs─▒z ve ├Âzg├╝n bir bi├žimde kamuoyuyla payla┼č─▒lmas─▒ da ├Ânemli bir konudur. Bu ve bunun gibi konular─▒, bilimsel anlay─▒┼čla, ulusal ve uluslararas─▒ kurumlar─▒n kat─▒l─▒mc─▒l─▒─č─▒yla ele almal─▒y─▒z.”