Ana Sayfa Başkandan Mesajlar 📽️İmamoğlu’ndan Kurum’a ‘TOKİ’ göndermesi: Bunlar milletin parasını kentsel dönüşüm kavramı üzerinden ceplerinden...

📽️İmamoğlu’ndan Kurum’a ‘TOKİ’ göndermesi: Bunlar milletin parasını kentsel dönüşüm kavramı üzerinden ceplerinden söküp alırlar. Tabiri caizse hortumlarlar

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri’nin 2. etap hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti.

İmamoğlu, isim vermeden rakibi Murat Kurum’un sosyal medyada paylaşılan TOKİ mağduru vatandaşın kamerasını kapamaya çalıştığı görüntülere atıf yaptı…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ’ın 50 yıllık mülkiyet sorununu çözerek  25 Mayıs 2021 tarihinde temelini attığı Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri’nin 155 daireden oluşan ilk etap anahtar teslimini 26 Ocak 2023’te gerçekleştirilmişti.

664 konut ve 14 dükkan olmak üzere, toplam 678 bağımsız birimden oluşan projenin, 113 hak sahibi ve 197 bağımsız birimini kapsayan ikinci etap anahtar teslim de bugün gerçekleştirildi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM DEDİLER, LÜKS KONUT ÜRETTİLER”

Anahtar teslim töreninde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem ve kentsel dönüşümün İstanbul ve Türkiye’nin beka sorunu olduğuna dikkat çekti.

17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ülkenin ana meselesi haline gelen sürecin hak ettiği şekliyle yönetilemediğine vurgu yaparak “Deprem, dönüşüm, değişim derken; bir baktık İstanbul’a binlerce, on binlerce, hatta yüz binlerce lüks konut yaparak, temelde depremle ilgili sorunu olan sahanın çözümü yerine, halka dağıtılmayan, bir avuç insanı mutlu eden ranta dönüşmüştür. Bu zihniyet, dönüşümü başaramamıştır” diye konuştu. İmamoğlu “Kentsel dönüşüm meselesini eğer siz, birilerinin kazanç sahası haline getirirseniz, buradan başarı elde etme şansınız olmaz. Halk yararına bir süreç işletilmez ise, vatandaşların çıkarını her şeyin üstüne koymaz iseniz, bu sistem yürümez” dedi.

“HALKÇILARLA -RANTÇILAR ARASINDAKİ FARK”

İmamoğlu, şunları söyledi:

-Vatandaşın çıkarlarını en üst seviyeye koyduk. O insanların, güvenli yuvalarına kavuştuklarında ne kadar kıymetli, ibadet gibi bir hizmet olduğunu asla zihnimizden çıkartmadık.

-İşte onun için kurmuş olduğumuz bu sistem, başarıya kavuştu. Sadece Eyüpsultan, Yeşilpınar Evleri’nde geçmişte yapılanlara baktığınızda dahi, aslında aradaki farkı görürsünüz.

-Yani halkçılarla, rantçılar arasındaki farkı çok net bir şekilde görür ve anlarsınız. Biz; halkçı kimliğimizle halkımızın yanında ve hiç kimsenin siyasi görüşüne zaten bakmaksızın, onların dertlerini çözüme kavuşturma konusunda kararlılığımızı ortaya koyduk.

“GAZETE İLANIYLA SATIŞA ÇIKARMIŞLARDI”

50 yıldır çözüm bekleyen bölgenin durumunu İmamoğlu şöyle anlattı:

-Bakanlar Kurulu tarafından riskli ilan edilmişti. Hükümet de bizden önceki İBB ve KİPTAŞ yönetimi de kılını kıpırdatmadı. Tek bir şey yaptılar. Şaşkınlıkla bunu incelemiştim.

-Bu alanı, yani üstünde yaşayan insanların olduğu bu alanı, gazete ilanıyla satışa dahi çıkarmışlardı.

-Vatandaş çaresizlik, belirsizlik içinde; onlar, ‘Bu alanı birilerine satalım, orada bir rant elde edilecek’ derdinde.

-İnsanların oradaki dertlerini, sıkıntılarını hiç dinlemeye bile tahammülleri yoktu. Biz göreve gelince, nasıl çözüm buluruz arayışı içinde olduk. Bazen makul yetki aşımının riskini dahi aldık.

-Yüzde 100 uzlaşı sağladık. Hiç kimseyi boş hayallerle de kandırmadık. Tüm engellemelere rağmen 18 ay içinde tüm sorunları çözüldü ve projenin temelini attık.

-İnşaatın başlamasının ardından, sürecin önüne yine engeller çıkarılmaya çalışsalar da özveriyle çalıştık.

“ENFLASYONDA VE FAİZDE ÇAĞ ATLADIK”

Tüm bunları zorlu ekonomik koşullar içinde gerçekleştirdiklerinin altını çizen İmamoğlu, şöyle konuştu:

-Dünyada, savaşın içinde olan ülkelerde dahi, bu kadar yüksek enflasyon, bu kadar yüksek faiz, insanların kendi ücretleri için, ‘Bugün birazcık rahatladım’ dediğinde, iki ay sonra bile inanılmaz yoksullaştığı, fakirleştiği, maliyet artışları dünyanın hiçbir yerinde yok.

-Ne yazık ki, dünyada, bir tek enflasyonda ve faizde bize çağ atlatan bir yönetimle karşı karşıyayız. Bir tek bu konuda ‘çağ atlattık’ sözü ya da ‘sıçradık’ sözü geçerli. Bu koşullarda, inşaat yapmak kolay bir iş değil.

-Bu koşullara rağmen, vatandaşımıza hiçbir mağduriyet yaşatmadık. Hükümetin ekonomi politikalarının faturasını, siz kıymetli hak sahiplerimizi ödetmeden, süreci çözüme kavuşturduk.

-‘Sizin evinizi 1 liraya mal edeceğiz’ derken, milletin cebinden bunun 20-30 katı çıkacak şekilde sistem yönetmeye gayret edenlerin ya da bu sistemi övenlerin yaptığı hatalardan anlıyoruz ki; ekonomiyi yönetemeyenler, kentsel dönüşümü de yönetemezler.

-Milletini mağdur ederler. Parasını pul ettikleri gibi, o alım gücü küçülen paralarının misli misli, kat kat fazlasını kentsel dönüşüm kavramı üzerinden ceplerinden söküp alırlar. Tabiri caizse hortumlarlar.

 RAKİBİ KURUM’A ATIF YAPTI

Kendilerinin bu anlayışı tümden reddettiğini vurgulayan İmamoğlu, isim vermeden rakibi Murat Kurum’un sosyal medyada paylaşılan TOKİ mağduru vatandaşın kamerasını kapamaya çalıştığı görüntülere atıf yaptı.

İmamoğlu, “Bir yandan işsizlik, yoksulluk, pahalılık yaratırlarken, bir yandan kentsel dönüşüm mağdurlarını dinlemeye dahi tahammül edemiyorlar. Halkın sesinin duyulmasını istemedikleri için, vatandaşın kamerasını bile kapatabiliyorlar. İnanın ben diliyor ve istiyorum ki; ne biz, ne de bir tek yöneticim, böylesi bir duruma, hiçbir vatandaşın huzurunda düşmesin. Düşmeyecekler de. Bizim derdimiz, vatandaşın sıkıntısını çözme derdi” ifadelerini kullandı.

“KOMŞULARIMLA BİRLİKTE ‘PARK TEFTİŞİ’ YAPACAĞIM”

İmamoğlu, özetle şu ifadeleri kullandı:

-2018 yılında satılmaya çalışan bir alanda, yüzlerce vatandaşımızın sağlam, dirençli yuvalarına kavuşmasının gururu bir başka.

-Ben, o dönemde en az üç kez buraya geldim. Vatandaşın tepkisini duymak için de geldim.

-Temel atma töreninde bir feryat duymuştum. Birtakım yanlış yönlendirmelerle, insanlarımız kaygılanmıştı, tedirgin olmuştu. Onlara da kızmıyorum. Çünkü geçmişte kaygılanacakları birçok hatayı yönetimler yapmıştı. İster istemez bizi de aynı zannediyorlar. Biz öyle değiliz.

-İşte bu gördüğünüz alanda, bugünkü anahtar teslim töreninden sonra, arkadaşlarım hızlıca çok güzel bir park ve donatı alanı yapmaya başlayacaklar.

-Daha önce, ‘Yok orası kapanacak, site içinde kalacak’ cümlelerinin tam tersine, bu bölgede yaşayan herkesin keyifle kullanacağı, çok şık bir mahalle parkını da buraya hediye edecekler.

-Ben de 20-25 gün sonra geleceğim, ‘Bu park bitti mi’ diye komşularımla beraber teftişini yapacağım.

“ONLARI UYKUSUZ BIRAKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

-Biz, bunun iyisini yapıyoruz. Bir başkası, ondan daha iyi yapmak için mücadele etsin; bizi aşağı bastırmak için değil. Biz, bunu söyledik: ‘Yahu deprem, işi kentsel dönüşüm birlikte mücadele işi. Kol kola, omuz omuza açılışlarını birlikte yapalım, temellerini birlikte atalım.’ Bizden mal kaçırır gibi davrananlar, meseleyi sadece şuraya koyuyorlar. Onlar şöyle: ‘Biz kazanalım.’ Ben de diyorum ki, ‘Ey milletim, siz kazanın.’ Milletimiz kazansın. Aramızdaki fark bu. O sadece ‘ben’ diyen, ‘biz’ diyen akıldan çıkıp, millet kazanacak.

-Bunu bir türlü öğretemedik. İnşallah İstanbulluların, ülkemizin insanının sevgisini, güvenini, takdirini hep birlikte kazanacağız. Bizim  huzurumuz, güzel işler sayesinde arttıkça, kafamızı yastığa huzurla koydukça, başkalarının da uykuları kaçıyor. Bunu anlıyorum. Onları uykusuz bırakmaya devam edeceğiz.”

HAK SAHİPLERİNE ANAHTARLARINI TESLİM ETTİ

Konuşmasının ardından CHP Eyüpsultan Belediye Başkan adayı Mithat Bülent Özmen ve CHP Eyüpsultan İlçe Başkanı Doğan Sarıtaş’ı yanına davet eden İmamoğlu, ilçe sakinlerinden yerel seçimler için destek istedi.

Anahtar teslim törenine; CHP İstanbul milletvekili Yunus Emre, CHP PM üyeleri Ozan Işık, Turgay Özcan, Mahir Yüksel, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt katıldı.

İmamoğlu, sembolik olarak 10 hak sahibine anahtarlarını teslim etti.

50 YILLIK MÜLKİYET SORUNUNU ÇÖZEN ÖDÜLLÜ PROJE

KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt’un verdiği bilgilere göre; projenin yapıldığı alan, çarpık yapılaşma ve dayanıksız yapı stoku nedeniyle, 2016 yılında Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edildi.

Arsa, önceki KİPTAŞ yönetimi tarafından 14 milyon 227 bin lira bedelle, üzerinde ikamet eden vatandaşlar varken satışa çıkarıldı. 2019’da göreve gelen İmamoğlu başkanlığındaki yeni yönetim, satış kararını iptal ederek, yerinde dönüşüm projesi için çalışmaya başladı.

Görüşmeler sonucunda her bir hak sahibi ile uzlaşıldı. Söz konusu bölgede depreme dayanıklı evler yapan KİPTAŞ, hak sahiplerine tapularını da vererek, 50 yıllık mülkiyet problemini çözmüş oldu.

Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri; gayrimenkul sektörünün en prestijli yarışması Sign of the City Awards’ta “En İyi Kentsel Dönüşüm / Sağlıklaştırma Projesi” kategorisinde ödül kazandı.

Haber: Özlem GÜVEMLİ-Sözcü