VATANDAŞ MUSTAFA’NIN ARDINDAN

Cengiz Erdil 10 Kasım 2019

www.gazetepencere.com

VATANDAŞ MUSTAFA’NIN ARDINDAN

Mustafa Orhan namı diğer Vatandaş Mustafa Doğu Karadeniz derelerine vurulan kelepçeleri çözmeye çalışan bir doğaseverdi. Dereleri kurutan, yağmur ormanlarını andıran yemyeşil vadileri yok eden HES’Lerin (Hidro Elektrik Santral)dimdik karşısında duran bir Karadeniz delikanlısıydı.

Delikanlı dediğime bakmayın, artık 80’nini  geçmişti, amansız hastalığa yakalanana kadar, elinde bastonuyla vadilerin gönüllü bekçisiydi. Devletin güvenlik güçleri ve inşaatları yapan şirketlerin görevlileri  O’na “Sen kimsin de bu işlere karışıyorsun?” dediklerinde, “Ben Vatandaş Mustafa’yım” diye var gücüyle haykırıyordu.

Vatandaş Mustafa önderliğinde yöre köylüleri yıllar süren hukuk mücadelesini kazandı ve Fırtına Vadisi’nde HES yapılamadı. Ama o tüm derelerin kardeşliğine inanıyordu. Bölgede HES’lere karşı yapılan toplantılara, direnişlere ve yürüyüşlere katıldı.

Sonra gücü tükendi Vatandaş Mustafa’nın. Bu dünyadan göçen iyi insanlar kervanına o da katıldı.

MUSTAFA ORHAN KİMDİR?

Benim kendisini tanımam eskilere dayanır. Oğlu Ali Orhan yakın arkadaşımdı. Ali hem babasına yardım eder, hem de foto muhabirliği yapardı.  Çamlıhemşin’in Çimçiva köyündendi aile. Burada belirtivereyim  devlet bu köyün adını sonradan Şenyuva yaptı.

Baba Mustafa genç yaşta gurbete çıkmış, pek çok yerde ekmeğini taştan çıkarmıştı. Orhan ailesi ekmek ve pastacılıkla uğraşırdı. 80’li yıllarda Samsun’daydılar. Sonra Mustafa Orhan işleri çocuklarına devretti. Memleketi Çamlıhemşin’in yolunu tuttu. Yemyeşil Fırtına Vadisi’nde bakan evinde bağıyla bahçesiyle uğraşacaktı.

 

Ve bir ilkbahar gününde, vadiyi bölen derenin fırtına gibi aktığı zamanda, tam teçhizat, kocaman arazi araçlarıyla teknik elemanlar Fırtına Vadisi’ne ayak bastı. Dediler ki “Buraya santral yapacağız. Aydınlık içinde yaşayacaksınız.” Devletin okul, PTT ve sağlık Ocağı hizmetlerinden, 2 bine 10 kala tanışan köylüler gerçeği kısa zamanda öğrendi elbette. Santral vadiyi yok edecekti. Mustafa Orhan’ın önderliğinde direnişe geçtiler.

Ben de 1996 yılında Fırtına Vadisi’nin başına gelecekleri haberleştirmek için Çamlıhemşin’deydim. ATV için çalışıyordum. Şimdikine benzemeyen bir TV idi. Haber Merkezini Ali Kırca ve Ayşenur Arslan yönetiyordu.

Mustafa Orhan bana tüm bölgeyi adım adım gezdirdi. Ağaçların, kuşların balıkların neden yok olacağını anlattı. O dönem ATV Fırtına Vadisi’nin başına gelecekleri bir güzel yayınladı(Doğal Hayatı koruma Derneği bana ve kameraman Hüseyin Koçak’a ödül verdi)

Neyse Vatandaş Mustafa’nın savaşı 10 yıldan fazla sürdü. Vadiye kamyonları sokmadılar, hukuk savaşını kazandılar. Danıştay, “ Fırtına Vadisine santral yapılamaz” kararını verdi.  Sonunda orada kazandılar. Ama bölge kazanamadı.  Devletin verilerine göre Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 200 HES yapıldı. 100 projede sırada. Ürettikleri enerji, o da derelerde su olursa, ülke enerjisinin binde 3’ü seviyelerinde. Kaybedilen ise, ağaçlar, kuşlar, alabalıklar ve tüm bir doğa.

Evet, Vatandaş Mustafa öldü, çok sevdiği vadisini yemyeşil bıraktı. Halk kendi önderlerini çıkarıyor bir şekilde. Vatandaş Mustafa’nın bir başka mirası daha var. Vatandaş Mustafa bize gösterdi ki;

ÖRGÜTLÜ HALK YENİLMEZ.

Cengiz Erdil 10 Kasım 2019

www.gazetepencere.com