Saray Belediyesi Spor Bisiklet Kulübü’nden Özgen Erkiş’e Ziyaret.

Saray Belediyesi Spor Bisiklet Kulübü (SBSK), Saray Belediyesi’ne yaptıkları ziyarette Belediye Başkanı Özgen ERKİŞ ile spor ve doğa üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Kulüp üyelerini makamında ağırlayan ERKİŞ, doğaya ve spora olan duyarlılıklarını gönüllülükle birleştiren SBSK’ya teşekkür ederek bu tür faaliyetlerin ilçemizde yaygınlaştırılması ve özendirilmesi adına yapılabilecek etkinliklerden bahsetti.

SBSK antrenörü Alper ÖZTÜRK ile bisiklet sporu üzerine gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

Alper Bey, bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

1994 yılında Saray’da doğdum. Üniversiteyi Yalova’da okudum ve o süreçte bisiklet sporuyla alakalı tüm etkinliklere katılım sağladım. Devamında antrenörlük kursuna yazıldım. Bu, benim bisiklet sporuna olan yaklaşımımda daha profesyonel bir dönemin de başlangıcı oldu. Ardından Saray Belediyesi bünyesinde antrenörlüğe başladım. 2 yıldır gönüllü olarak çalıştığım SBSK’da bisiklet antrenörlüğü yapmaktayım. Hafta içi daha çok İstanbul’da, çalıştığım firmada zaman geçiriyorum. Hafta sonlarında ise SBSK ile yeni rotalar bulup bisiklet turları düzenliyoruz.

Bisiklete ve bisiklet sporuna olan tutkunuz nasıl gelişti, bizimle paylaşır mısınız?

Lise yıllarında, daha çok bir hobi şeklinde başladı. O dönemde Saray’da bisiklet adına pek bir şey yoktu. Bisikletle gezenler, kasaba sakinleri tarafından daha çok bir turist edasıyla karşılanıyordu. Zamanla bisikletin olduğu çoğu çevreye girmem hem daha fazla insan tanımamı sağladı, hem de bu spor adına yeni bir grup oluşmasının önünü açtı. Bu süreç, üniversite dönemimde de devam etti ve orada da kulüp başkanlığı yaptım. Bu arada Kapaklı, Çerkezköy gibi yerlerden de bu spora katılım sağlandı. Tüm bunlar, bana bir kulüp kurabileceğim fikrini verdi.
Bisiklet sporunun bir kulübe dönüşmesi ve bu grubun oluşum serüvenini anlatır mısınız?

Kulübün ilk dönemi katılımcılar açısından iyi vakit geçirme ve keyifli geziler şeklinde geçti. Zamanla hız antremanları başladı ve yarış kültürü ortaya çıktı. Grubumuz da genişledi ve hem bize yeni katılanlar hem de aramızdan ayrılanlar oldu. Saray’da şu anda 4 grup var. Bu grupların bazı katılımcıları aynı zamanda eski ekip arkadaşlarımızdan oluşuyor. Bunun dışında Trakya bölgesinde yalnızca 2 Bisiklet Kulübü var; bunlardan ilki Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Bisiklet Kulübü, diğeri ise Saray Belediyesi Spor Bisiklet Kulübü. Grup ile kulüp kavramının farkları ise kulübün bir antrenör eşliğinde çalışması ve çeşitli resmi süreçlerden geçmiş olmasıdır.

Bisiklet sürmenin ve bunu bir spor haline getirmiş olmanın en keyifli yönü nedir?

Bisikletin evveliyatı aslında bir çocuk hediyesi olmasıdır. Bisiklet, karne günlerinde çocuklara verilen en güzel hediyelerden biridir ve çocuk dünyasında sevimli bir figürdür. Bu yüzden, tur düzenlediğimiz yerlerde de çocukların büyük ilgisiyle karşılaşıyoruz. Bu, hem bizim açımızdan, hem de onların bisiklete olan yakınlıkları açısından büyük bir motivasyon. Eğitim sisteminin çocuklara hobilerini gerçekleştirmek için zaman bırakmaması bizim için üzücü bir nokta. Çünkü bisiklet sevgisinin, teşvikten ziyade insanın iç dünyasıyla keşfedilecek bir alan olduğunu düşünüyorum. Bunun ortaya çıkması için de, boş zamana ihtiyaç duyuluyor. Umarım, bisiklete ilgisi ve heyecanı olan herkes, bunu sürekli bir spora dönüştürecek zamanı ve motivasyonu bulabilir.

Bisiklet sürmeyi yaygınlaştırmak için ne yapılmasını tavsiye edersiniz?
Aslında, devlet bir dönem bisiklet sürmeyi özendirici hâle getirmeye çalıştı. Geçmiş dönemlerde bedava bisiklet dağıtıldı, çeşitli turlar düzenlendi. Ama istenilen sonuç alınamadı. Yukarıda da belirttiğim gibi, bisikletin keşfi daha çok içsel bir motivasyonla mümkündür. Bana göre işin püf noktası, bisiklet sürmenin keyfi ile tabiatın güzelliğini buluşturabilmek. Doğayı, bisiklet yoluyla keşfetmiş olmak, bu sporun belki de en güzel yanı. Zaman zaman hava şartlarının kötülüğünden dolayı bisiklet süremiyoruz. Bu durum bile, işin cazibesini arttırabiliyor.

Bisiklet turlarını konaklama ile birleştiriyor musunuz?

Aslında hayır. Bunu yaptığımız zamanlarda oldu ama biz daha çok günübirlik antremanlar yapıyoruz.

Bir günlük tur rotanızı bizimle paylaşır mısınız?
Genelde güne erken başlıyoruz ve sabah saatlerinde Atatürk alanında toplanıyoruz. Yaz veya kış olması farketmiyor. Ardından o günlük rotamıza göre yola çıkıyoruz. Gün içinde ne kadar bisiklet sürdüğümüz antremanın uzunluğuna göre değişiyor. Örneğin salı günü 60 km, çarşamba günü 40-50 km arası, cuma günü ise 80-90 km arası mesafede antreman yapıyoruz. Hafta sonu turlarının olup olmayacağı değişebiliyor. Bu arada, bisiklet turu yapacak arkadaşlara tavsiyem, grup hâlinde turlar düzenlemeleri. Kalabalık bir ekiple yapılan turların hem daha güvenilir hem de daha keyifli olduğunu düşünüyorum.
SBSK olarak bizim motivasyonumuz yarış kültüründen ziyade bisiklet sürmenin keyfine varmak. Amatör bir kulüp olarak il dışında çeşitli yarışlara da katılıyoruz ve bu zamanlarda da amacımız daha çok bu sporun keyfine varmak oluyor.

Saray Belediyesi Spor Bisiklet Kulübü’nü ileriki zamanlarda nerede görmek istersiniz?

Bisikleti seven ve buna katılım sağlayan çevreyi, daha farklı bir noktada görmek isterim. Biz zaten bu işi gönüllü olarak yapıyoruz. Bize, her zaman katılım sağlamak da mümkün. Saray’ın doğa sporları için ciddi bir potansiyeli var. Bu potansiyeli öne çıkarmak, güzel organizasyonlar yaparak yeni parkurlar oluşturmak, doğa ve spora ilgisi olan insanlar üzerinde bir nevî mıknatıs etkisi yaratmak mümkün. Ben, Saray’da yaptığımız her bisiklet turunda yeni bir yer keşfedebiliyorum ve bu oldukça keyifli bir süreç. Bu durumu bilinir hale getirmenin, bu süreçteki en önemli nokta olduğunu düşünüyorum.

Son olarak, kulübünüze katılım sağlamak veya etkinliklerinizden haberdar olmak için sizlere nereden ulaşabiliriz?

SBSK’nın Facebook adresinden bizlere ulaşabilir veya etkinliklerimizden haberdar olabilirsiniz.

Nazik ziyaretleri için Saray Belediyesi Spor Kulübü’ne ve Saray Belediyesi Spor Kulübü antrenörü Alper ÖZTÜRK’e teşekkür ederiz.

 

 

Kaynak: www.59.com.tr 16 Ağustos 2019

https://www.59.com.tr/haber/saray-belediyesi-spor-bisiklet-kulubunden-ozgen-erkise-ziyaret