İlçemiz Karaçay Mahallesi’nde bu yıl ilki gerçekleşen 1. Karaçay Fidan ve Gençlik Festivali sona erdi. Festival alanı ve çevresinde renkli görüntüler yaşandı.

Festivalin 1. Gününde Melek Düzel, Soydan Soydaş ve Grup Abdal sahne aldı. Festivalin 2. Gününde Burçin Kumru ve Emre Sertkaya bütün vatandaşlara eşsiz bir müzik ziyafeti sundu. Festivalin son gününde ise Bölgemizin başarılı gruplarından “Manik Atak” şarkılarını seslendirdi. Son olarak sahneye çıkan Ünlü sanatçı Suavi, Karaçay halkına unutulmaz bir gece yaşattı.

Festivale, Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, CHP Hatay Milletvekilleri Serkan Topal, Merhmet Güzelmansur, İsmet Tokdemir,  HDP Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Emrah Nergiz, Samandağ Belediye Başkan Yardımcıları Aydın Duran, Timur Bozoğlan, Tahsin Demir, Karaçay jandarma Karakol Komutanı İzzet Ali Altıntaş, CHP İl Başkanı Halil İbrahim Özgün, CHP Samandağ İlçe Başkanı Av. Turgay Abacı, Tomruksuyu muhtarı Feray İncir, Hayma DER Yönetim Kurulu Üyesi Umut Güç ve çok sayıda vatandaş katıldı.

  1. Karaçay Fidan ve Gençlik Festivali’nin son gününde Suavi konserine Hataylılar yoğun ilgi gösterdi.

Samandağ Kaymakamı Murat Kütük yaptığı konuşmada; “Karaçay’daki ilk festival emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Gençlik ve fidan iki güzel kelime, gençlik bizim en çok önem verdiğimiz fidanlarımızdır. İkisi bir arada güzel bir konu olmuştur. Özellikle gençlerimizi uyuşturucu batağından kurtarmak için bütün devlet ve sivil toplum kuruluşları ciddi anlamda çalışmalar yürütüyorlar. Uyuşturucu bütün illegal örgütlerin gelir kaynağıdır. Onları aramıza sokmamız gerekir. Bu festival ilçemiz ekonomisinde önemli bir yere sahip fidanı konu alıyor. Bizim için çok kıymetli bir festival ilk adımı attıklarından dolayı dernek yönetimimize teşekkür ediyoruz. Bu festival bizde birlik ve beraberlik duygusunu uyandıracak.”ifadelerini kullandı.

Samandağ Belediye Başkanı Av.Refik Eryılmaz yaptığı açıklamada bu festivalin özellikle bu bölgede yapılmasının ayrı bir önem arz ettiğin ifade ederek :”Festivaller ilçenin turizmi, tarihi ve kültürünü tanıtmak açısından önemli etkinliklerdir. Özellikle bu BÖLGEDE yapılması ayrı bir önem arz ediyor. Çünkü Karaçay Bölgesi Türkiye’nin en önemli fidan yetiştiriciliğinin yapıldığı yer ve dolayısıyla hak ettiği yerde olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda önemli çalışmalar yapılmalı festivallerde bunlardan biridir. Dünyada fidan yetiştiriciliği konusunda 600 milyar dolarlık bir pasta var Türkiye bunun sadece 60 milyonunu alıyor. Oysa bu bölgede 1 fidan yetiştiriciliği merkezi oluşturabiliriz. Biz belediye olarak üstümüze düşen görevi yerinde getireceğiz. Bu festivalle birlikte gençlerin bizden bir talebi oldu. Bizden futbol sahası istediler. Biz onlara sadece futbol sahası değil, basketbol sahası, yanında da yüzme havuzu yapmayı düşünüyoruz. Bu bölge yıllarca ihmal edildi. Sizlerle el ele daha güzel bir Samandağ’ı inşa edeceğiz.”  dedi.

Hayma DER Yönetim Kurulu Üyesi Umut Güç:” Fide hakkında Türkiye İstatistik Kurumu’ndan aldığım bilgiye göre; 2018 yılında Türkiye 18 Milyon Dolar ihracat yapmıştır. Bunun karşılığında 48 Milyon Dolar ithalat yapmıştır. İhracatta Bursa ve Yalova başta olmak üzere Hatay geri planda kalmıştır. Ben inanıyorum ki bu festival bir kıvılcım bir başlangıçtır. Ben inanıyorum ki Hatay’ımızın doğal güzellikleri, verimli toprağı ve kültürel deneyimleriyle medeniyetler şehri olarak adını tarihe yazdırmış bir kent olarak EKSPO 21 ile birlikte de Hatay’ımızın hak ettiği yeri alacağına inanıyorum. Gençlik dedik çünkü gençlerimiz bizim birer fidanımızdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi bu memleketi gençlerimiz sürekli ileriye taşıyacaktır. Gençlerimizi fidanla birleştirmek ve bir bütün olarak görmek istiyoruz.”dedi.

 

Kaynak: Samandağ Belediyesi 7 Ağustos 2019

http://www.samandag.bel.tr//haber/1-karacay-fidan-ve-genclik-festivali-sona-erdi.html