Rektör, ücretsiz yemek getiren belediyeyi üniversiteye sokmadı, öğrenciler yemeği sokakta yediler

Rektör, ücretsiz yemek getiren belediyeyi üniversiteye sokmadı, öğrenciler yemeği sokakta yediler

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi yönetimi, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üniversite öğrencilerine ücretsiz yemek hizmetine kapıları kapattı. Kampüs içine girmelerine izin verilmeyen belediye ekipleri, üniversite kapısı önünde yemek dağıtımını sürdürdü. Yüzlerce metre kuyrukta bekleyip yemek alan öğrenciler; kaldırımda ve araba lastiklerinin üzerine oturarak toz içinde yemeklerini yiyebildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üniversite öğrencilerine, hafta içi kampüste ücretsiz yemek hizmetine Katip Çelebi Üniversitesi yönetiminden izin çıkmadı. Kampüs içerisine girmeleri engellenen İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı personeli de çareyi üniversite kapısı önünde yemek dağıtmakta buldu. Yüzlerce metre kuyruk oluşturan öğrenciler, aldıkları yemeklerini kaldırımda toz içinde, bir araba üzerinde ya da etrafta buldukları bir araba lastiği üzerine oturup yedi.

“NİYE YASAKLADI BİLMİYORUZ”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise dün yemek dağıtımının yapıldığı Katip Çelebi Üniversitesi’nin Çiğli’deki ana kampüsü önünde ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Üniversite rektörü Saffet Köse’ye tepki gösteren Sertel şöyle konuştu:

– Kaldırımlarda, araba lastiklerinin üzerinde, tozun toprağın içerisinde çocuklar yemek yemek zorunda kalıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bütün üniversitelerde sabahları öğrencilere çorba ve ekmek ikram ediyor. Akşamları da yemek ikram ediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür etmek lazım. Bütün üniversite öğrencilerine, yemek isteyen herkese Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı aracılığıyla bu hizmeti görüyor. Diğer üniversitelerin hepsinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin araçları kampüsün içerisine giriyor ve yemeği orada dağıtıyor. Üniversite öğrencileri de yemeği alıyorlar, yemekhanede, banklarda, sıralarda ya da yemek yenilen yerlerde yiyorlar.

– Fakat Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Saffet Köse bu yıl itibarıyla üniversiteye girişi yasaklamış. Niye yasakladı bilmiyoruz. Bir sebep de söylemiyor. Geçen sene üniversite içerisinde yemek dağıtımı oluyordu ve öğrenciler rahat bir biçimde yemeklerini yiyordu. Şimdi öğrencileri kampüsün dışına atmış. Tozun toprağın içinde yemek yemelerini rektör makam odasından herhalde seyrediyor. Bu Katip Çelebi Üniversitesi’ne yakışmayan bir tablo.

“KAPILARI AÇIN, ÜNİVERSİTEYE YAKIŞMIYOR”

Rektör Saffet Köse’ye çağrı yapan Sertel şöyle devam etti:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yemek dağıtımı sürecek. Gençlerin beslenmesi, aile bütçelerine katkı olsun diye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer önemli bir katkıda bulunuyor. Rektöre sesleniyorum: Bu kapıları açın. Her akşam saat 5’te İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin araçları gelsin kampüsün içine, çocuklar dışarıda kuyruğa girip rencide olmasın. Yaklaşık bir kilometreyi aşkın bir kuyruk var. Bugün akşam çorba, ekmek içinde köfte ve ayran dağıtıyorlar. Çocuklar da bunu tüketmek için kaldırım kenarlarında tozun toprağın içinde ne yazık ki bulunuyorlar. O açıdan çok yanlış bir uygulama. Üniversiteye yakışmıyor.”

“CHP LOGOSU YOK, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAZIYOR”

Öğrencilere yemek hizmetinin siyaset üstü bir durum olduğunu dile getiren Sertel sözlerini şöyle tamamladı:

– Araçlara bakın. ‘Biz varız, yanınızdayız’ diyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yazıyor. Orada CHP’nin logosu, amblemi yok. Böyle bir korku ve anlayış olabilir mi? Burada ayıp ettikleri kendi öğrencileri. Kendi öğrencilerine karşı kötü davranan bir rektör olamaz, olmamalı. Burada AK Partili belediye yemek getirse rektör içeri alacak, Cumhuriyet Halk Partili belediye getirince almayacak diye bir şey olur mu? Böyle bir uygulama yanlış. Gençlere yönelik bu olumlu hizmetin bu şekilde olmaması lazım.

– Çocukları kaldırım kenarlarına oturtup yemek yedirmemek lazım. Bu ne İslami usullere uygun ne insanlara uygun. Çok ayıp ediyorlar. Sulu yemek geldiğinde çocuk nasıl yiyecek? Tozun toprağın içinde yiyebilir mi? Açsınlar içeriyi, bir sürü yemekhane var. Çocuklar güzel yemek yesinler. Açsınlar yemekhane kısmını, Büyükşehir Belediyesi getirsin kazanlarını dağıtsın. Bu insani bir taleptir. Bunun siyasetle ilgisi yok. Siyaset üstü bir durum. Gençlere sahip çıkan belediye başkanı Cumhuriyet Halk Partili diye bu kapıları kapatmak siyaseti kimin yaptığını gösteriyor. Rektör siyaset yapmamalı, o kafa öğrenciden yana olmalı. Sağlıklı ve güzel düşünen bir insan bu durumu yaratmaz.

ÖĞRENCİLER TEPKİLİ: YAĞMURLU GÜNDE ÇAMUR OLACAK

Sağlıksız koşullarda yemek yemek zorunda kalan öğrenciler de duruma tepki gösterdi. Öğrenciler, “Maalesef kaldırımda yiyoruz, oturmaya yer yok. Geçen yıl içeride dağıtılmıştı, bu yıl dışarıda. Sebebini bilmiyoruz ama merak ediyoruz. Zor oluyor da dağıtılması güzel. Oturmaya yerler olsa daha güzel olabilirdi. Geçen sene ikinci dönem içeride dağıtılıyordu. Kütüphanenin önündeydi. Oraya gitse daha iyi olabilir. Yağmurlu günlerde buralar çamur olacağı için daha zor olabilir” diye konuştu.

6 NOKTADA ÜCRETSİZ YEMEK DAĞITIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İ.Y.T.E Kampüsü, Kâtip Çelebi Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi ve Bakırçay Üniversitesi olmak üzere 6 noktada ücretsiz yemek dağıtıyor. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından sağlanan 5 bin kişilik sıcak yemek hizmetinden öğrenciler 17.00 ile 19.00 saatleri arasında faydalanabiliyor.

Belediye ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Eğitim Fakültesi, DEÜ İlahiyat Fakültesi, DEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tınaztepe Yerleşkesi Girişi, Kâtip Çelebi Üniversitesi ile Ege Üniversitesi Kampüsü yakınındaki Bornova Metro istasyonunda kurulan Çorba Durakları’nda ise hafta içi sabah 07.30 ile 09.00 saatleri arasında sıcak çorba hizmeti sunuyor.

KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ: İZİN TALEBİ ULAŞMADI

Katip Çelebi Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ücretsiz yemek dağıtacağı haberi tarafımızca Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 9 Ekim 2022 tarihinde saat 17.48’de yaptığı paylaşım ile sosyal medya üzerinden öğrenilmiştir. Dağıtıma ilişkin olarak herhangi bir resmi izin talebi ya da bilgi üniversitemize ulaşmamıştır. 10 Ekim Pazartesi günü merkez kampüsümüze gönderilen araçlar da giriş izinleri olmadığı için kampüs içerisine alınmamıştır” denildi.

“O SAATTE DAĞITIMA İHTİYAÇ YOK”

Belediye yetkililerine “sözel” olarak “izin için resmi yazı gönderin” mesajının iletildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Adı geçen tarihte tarafımıza resmi bir talep ulaşmamıştır. Sözlü görüşmelerimizde üniversitemizde ikinci öğretim bulunmadığı ve eğitim öğretimin saat 17.00’de sona erdiği, o saatten sonra dağıtıma ihtiyaç olmadığı, öğrencilerin yoğun olarak ikamet ettiği Balatçık Mahallesi girişindeki Balatçık Kapı’da dağıtım yapılması halinde daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşılabileceği bilgisi yetkililere aktarılmıştır.”

“TÜM ÖĞRENCİLERE 4 ÇEŞİT YEMEK VERİYORUZ”

Açıklamada, üniversitenin siyasi kampanyaya alet edilmeye çalışıldığı iddia edilirken, “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, tüm öğrencilerine 6 TL bedelle her gün 4 çeşit yemek vermekte; ihtiyaç sahibi öğrenciler için ayrıca ücretsiz yeme imkanı sağlamaktadır. Üniversitemizdeki tüm süreçler, ilgili mevzuat kapsamında, devletimizin ilke ve geleneklerine uygun olarak yürütülmektedir. Ülkemiz ve bölgemiz için çalışan kurum ve kuruluşlar ile yakın işbirliğini önemseyen üniversitemizin siyasi bir kampanyaya alet edilmeye çalışılması maksatlı ve üzüntü vericidir” denildi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Öte yandan konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

* “İzmir Büyükşehir Belediyesi ekonomik krizin derinden etkilediği üniversite öğrencilerinin beslenme sorununun çözümüne destek olmak amacıyla geçen yıl dört kamu üniversitesinde ücretsiz sıcak yemek dağıtım hizmeti başlatmış, bu yıl yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte mevcut dört kamu üniversitesine iki yeni üniversite daha dahil edilmiştir.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı aşevinde üretilen sıcak, hijyenik ve sağlıklı yemekler Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Katip Çelebi Üniversitesi’nin yanı sıra öğrencilerden gelen talep üzerine artık İzmir Demokrasi Üniversitesi ile Bakırçay Üniversitesi kampüslerinde öğrenim gören gençlerimize de sunulmaktadır. Böylece dağıtılan yemek sayısı günlük beş binlere ulaşmıştır.

* Katip Çelebi Üniversitesi öğrencilerine sunulan yemek dağıtım hizmeti geçen yıl üniversitenin Çiğli Ana Yerleşkesi kütüphane bölgesinde yapılmasına karşın üniversite idaresinin bu yıl farklı bir tutum alarak öğrencilerin hizmetten yararlanmasına yönelik işbirliğine yanaşmadığını üzülerek ifade etmek durumundayız.

* 10 Ekim 2022 tarihinde izin talebini içeren resmi yazımız üniversiteye ulaştırılmasına rağmen yemek dağıtımına giden araçlarımız güvenlik görevlileri tarafından üniversite kampüsüne gerekçe gösterilmeksizin alınmamıştır. Genel Sekreter Vekilimiz Sayın Barış Karcı imzası ile üniversiteye iletilen resmi yazıya 11 gündür yanıt verilmemiştir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi gençlerimizin bu zorlu ekonomik koşullarda ücretsiz sıcak yemek hizmetinden mahrum kalmaması için dağıtım araçlarını kampüs alanı dışında konuşlandırarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Katip Çelebi Üniversitesi yönetiminin izin talebimizi işleme alarak gerekli kolaylığı sağlaması halinde, öğrencilerimiz geçen yıl olduğu gibi yemek dağıtımlarından daha sağlıklı koşullarda faydalanabilecektir.

* Konunun farklı alanlara çekilerek gereksiz tartışmalara zemin yaratılmasının tek beklentisi yemek hizmeti olan öğrencilerimiz adına bir fayda sağlamayacağı açıktır.”