Ana Sayfa Büyük Şehirler Antalya Büyükşehir Belediyesi 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Gezi tutsakları, Boğaziçi...

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Gezi tutsakları, Boğaziçi ve kadınlar unutulmadı

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Gezi tutsakları, Boğaziçi ve kadınlar unutulmadı

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Kapanış ve Ödül Töreni’nde ödüller sahiplerini buldu. Törende sanatçıların özgürlük mesajları geceye damga vurdu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla yapılan 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ödül Töreni, kırmızı halı geçişi ve Nühket Duru konserinin ardından başladı.

Ulusal Belgesel Film Yarışması Jüri üyelerinden Ceylan Özgün Özçelik, sahnede, “Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Mithat Alam Film Merkezi’nin iki yöneticisi Zeynep Ünal ve Elif Ergezen görevlerinden alındı ve kampüse sokulmadılar. Film Merkezi için mücadelemiz devam edecek” dedi.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne değer görülen Laçin Ceylan, rolünün başrollerden biri olduğunu söyleyerek jüriye tepki gösterdi. Ceylan, “Kadınların hakkını yemeyelim” dedi.

“GEZİ TUTSAKLARIYLA PAYLAŞIYORUM BU ÖDÜLÜ”

En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü alan Erol Babaoğlu, filmin hikayesinin “iyileşmemiz kurtulmamız gereken zihniyeti” gösterdiğini ifade etti. “Ödülü bu zihneye karşı mücadele eden herkesle paylaşmak istiyorum” diyen Babaoğlu, “Erkeklik kompleklerini güçle ve kompleksle, sömürüyle bastırmaya çalışanlardan, savaş çığırtkanlarından kurtulabilmemiz, çakallar sofrasından kalkabilmemiz için, ağır uykulardan uyanmamız, vicdanı hatırlayarak adil ve çok sesli bir dünyayı kurabilmemiz için mücade eden, üreten, varlığını ortaya koyan herkesle bu ödülü paylaşmak istiyorum” dedi.

Babaoğlu, İran’da protesto gösterileri düzenleyen kadınlara da atıf yaptı. Babaoğlu, Gezi davasından tutuklu bulananları da unutmayarak ” Bu ödülü tüm Gezi tutsaklarıyla paylaşıyorum” diye konuştu.

CAHİDE SONKU ÖDÜLÜ ÇİĞDEM MATER’E

Cahide Sonku Ödülü’nü ise Kurak Günler filminin yapımcısı Çiğdem Mater aldı. Gezi davasından tutuklu bulunan Mater Bakırköy Cezaevi’nden mesaj gönderdi.

Mater’in mesajı şöyle:

“Kurak Günler’e emeği geçen kadınlar bu ödül hepimize. Kamera önünde ve arkasında emek veren tüm kız kardeşlerim iyi ki vardınız, İyi ki varsınız. İyi ki hep birlikte filmler yapıyoruz ya da bazen yapamıyoruz. Ve sevgili Cahide Sonku çok teşekkürler. Rol ezberliyorum diyerek cumhurbaşkanına gitmeyi reddettiğin için, seni ayağına çağıran milletvekillerini ben Cahide Sonku’yum diye terslediğin için, kimseye eyvallahın olmadığı için yolun yolumuzdur.”

EMİN ALPER: UTANIYORUM

En İyi Yönetmen Ödülü’nü alan Emin Alper şöyle konuştu:

“Bu ödülü Şerif Gönen’den almak çok büyük bir onur. Her şeyden önce jüri üyelerine çok teşekkür ediyorum. Çiğdem’den bahsedecektim ama o kendi adına konuştu. Benim yönetmem olmamda Boğaziçi Üniversitesi’nin büyük bir katkısı vardır. Ülkesinin en güzide eğitim kurumunu ele geçirilecek bir kale olarak gören zorba bir zihniyetin saldırısı altında. Utanıyorum. Bu ülkenin bu nadide kurumuna yapılan saldırıdan gerçekten utanıyorum. Ama Boğaziçi Üniversitesi direniyor. Kazanacak. Sadece Boğaziçi Üniversitesi değil, zorbalığa karşı direnen herkes kazanacak. Gezi direnişçileri kazanacak. Hemen yanı başımızda diktatöre karşı direnen Ukrayna halkı kazanacak. Zalim mollalara direnen kadınlar kazanacak. Bütün bu direnişçiler tiranlara zorbalara şunları söylüyor: Kazanamayacaksınız. Tarih sizin yanınızda değil. Yıllar sonra hatıranızın önünde eğilecek kimseyi bulamayacaksınız.”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığını üstlendiği, idari direktörlüğünü Cansel Tuncer’in, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu’nun, sanat yönetmenliğini Başak Emre’nin üstlendiği Festivalde, Antalya Film Forum’un direktörlüğünü Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu yürütüyor.

Kazanan isimler ve yapımlar şöyle:

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

En İyi Sanat Yönetmeni: Meral Efe Yurtseven, Yunus Emre Yurtseven / İguana Tokyo

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Laçin Ceylan / Ayna Ayna

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Erol Babaoğlu / Kurak Günler

En İyi Müzik: Kurak Günler / Stefan Will

SİYAD En İyi Film Ödülü: Kurak Günler (Yönetmen: Emin Alper)

Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Emin Alper / Kurak Günler

ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

En İyi Film: Ziyaretçi (Yönetmen: Martín Boulocq)

Jüri Özel Ödülü: Valeria Evleniyor (Yönetmen: Michal Vinik)

En İyi Yönetmen: Damian Kocur / Ekmek ve Tuz

En İyi Kadın Oyuncu: Marina Foïs / Canavarlar

En İyi Erkek Oyuncu: Pejman Jamshidi / Mahkeme

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Belgesel Film: Kim Mihri (Yönetmen: Berna Gençalp)

Belgesel Film Jüri Özel Ödülü: Düet (Yönetmen: Ekin İlkbağ & idil Akkuş)

ULUSAL KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI

En İyi Kısa Film:  Ben Tek Siz Hepiniz (Yönetmen: Barış Kefeli & Nükhet Taneri)

Kısa Film Jüri Özel Ödülü: Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada (Yönetmen: Özgürcan Uzunyaşa)