İmamoğlu’ndan Bakan Karaismailoğlu’na sert yanıt: Sanki dedesinden Florya’nın göbeğinde 3 milyon metrekarelik bir arazi ona miras kalmış gibi.

İmamoğlu’ndan Bakan Karaismailoğlu’na sert yanıt: Sanki dedesinden Florya’nın göbeğinde 3 milyon metrekarelik bir arazi ona miras kalmış gibi.

İBB Başkanı İmamoğlu, “Atatürk Havalimanı hikayesi kapandı” diyen ve belediyenin projelerini hedef alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu’na yanıt verdi. İmamoğlu, “Sen hayatında bekçi kulübesi dikmemiş bir insansın. İradesi olmayan bir insansın. ‘Atatürk Havalimanı konusu kapandı’ diyor; sanki dedesinden Florya’nın göbeğinde 3 milyon metrekarelik bir arazi ona miras kalmış gibi” ifadelerini kullandı. İmamoğlu, İBB’ye başlatılan teftişe değinerek İçişleri Bakanı Soylu’ya da cevap verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halk TV’de İpek Özbey’in sorularını yanıtladı.

İmamoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun “Biz diyoruz ki bizimle hizmette yarışsınlar. Başkalarının yaptığı hizmete çökme gayreti var. Rahatsız oluyoruz. Şu anda belediyenin yaptığı daha önce başlamış hatlardı”, “Sizin bu paraları nerelere harcadınız anlamadık”, “Atatürk Havalimanı işi bitti, hikayesi kapandı” gibi açıklamalarına sert yanıt verdi.

“SANKİ DEDESİNDEN MİRAS KALMIŞ”

İmamoğlu, Bakan Karaismailoğlu ve açıklamalarına yönelik şöyle konuştu:

* Bu da zavallı bir arkadaş. Hayatında bekçi kulübesi dikmemiş arkadaş bugün açıklama yapıyor diyor ki, ‘Atatürk Havalimanı işi bitti, orada park yapacağım, hikayesi kapandı’ diyor. Kibire bakar mısınız?

* Sen hayatında bekçi kulübesi dikmemiş bir insansız. İradesi olmayan bir insansın. Çünkü ben seni irade koltuğunda otururken tanıyorum. Aileni de tanıyorum.

* Dedenden sana 3 milyon metrekarelik Florya’nın göbeğinde arazi kalsa bu kadar konuşamazsın. ‘Atatürk Havalimanı konusu kapandı’ diyor; sanki dedesinden Florya’nın göbeğinde 3 milyon metrekarelik bir arazi ona miras kalmış gibi.

“ATATÜRK HAVALİMANI TOPLUMUN VİCDANINDA HÂLÂ KAPANMADI”

* ‘Atatürk Havalimanı’nı 2023’te açacağız’ sözüne cevap veremezsin çünkü Atatürk Havalimanı bu toplumun vicdanında hâlâ kapanmadı. Çünkü orada 30 milyar euroluk yatırımı çöpe attın. Etkin, binaların içindeki 4,5-5 milyar euroluk teçhizatı çöpe attın. Bunlar yapılırken o da (Karaismailoğlu) orada yoktu. Aklı ermez o işlere.

* ‘Zaten bir tarafından Millet Bahçesi başladı’ diyor. İstanbul’un göbeğinde dedenden sana 3 milyon metrekare arazi kalsa, ‘Millet Bahçesi başlattım’ diyemezsin. Bu da kibrin tavanı! Yahu sen Atatürk Havalimanı’na bir şey yapacaksan önce gel milletle konuş…

“YAPILMAMIŞ İHALENİN HESABINI VER”

* Aynı akıl işte büyükşehir belediyesine kaynak soruyor. Sen git yapılmamış bir ihalenin, parasını nasıl ödettiğinin hesabını ver. Hakkında zimmet davası var. Soruşturma dosyasına İçişleri Bakanlığı el koydu sayın ulaştırma bakanının. 20 milyon lira…

“ÖNCE ÖNÜNÜ İLİKLEYECEKSİN…”

* Bu tür lafları ederek koltuğuna gerile gerile konuşma. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu var. Önce önünü ilikleyeceksin. Çünkü 16 milyon insan seçti. Öyle konuşacaksın…

* Allah aşkına bu ülkenin tarihinde nerede görülmüş, Türkiye’nin hükümetiyle bir belediye yarışır. ‘Hizmette yarışalım diyor’. Sen kimsin? Sen bu ülkenin atanmış bir bakanısın. Bu ülkenin merkezi hükümetinin bütçesini yönetiyorsun…

* Git işine bak, işini yap, işini insan gibi yap. Yapamıyorsun, dönüyorsun, senin döneminde, genel sekreter yardımcısı olduğun dönemde, senin imzanla durdurulmuş, yapamadığın, kaynak bulamadığın metroları bitiren bir yönetim ve belediye başkanı var… 10 metronun 8’i…

“BU ÜLKEDE FAKİRLİĞİN SEBEBİ HÜKÜMETTİR, BELEDİYELER DEĞİL”

İmamoğlu, İBB AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’nun “İBB’nin ulaşıma yaptığı yüzde 40 zammın geçersiz olması için teklif vereceğiz” açıklamasına da sert yanıt verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin zam yapmadan sübvanse edemeyeceğini belirten İmamoğlu, şunları söyledi:

* Siz sadece aralıktan bu yana 4 ayın içinde neredeyse yüzde 10 civarında mazot zammı yapmışsanız mümkün mü? Mümkün değil! Artık sübvansiyon rakamı 10 milyarlara doğru gitti.

* İETT’nin günlük açığı yaklaşık 12-13 milyon liralara çıkmaya başladı. 550-600 milyon lira İBB ayda sübvanse etmek zorunda. Belediyenin yüzde 25 bütçesi bu. Bununla baş etmek mümkün değil.

* Belediyenin yapmış olduğu fiyatlardaki değişiklik, zamlar sonuçtur. Sebep değildir. Sebep, enflasyonu başaramayan hükümettir. Sebep doğalgaza 3 yıl içerisinde yüzde 235 zam yapan hükümettir. Elektriğe yüzde 300 küsur zam yapan hükümettir.

* Aynı oranda bu ülkenin gelirini yükseltemeyen, düşüren hükümettir. Bu ülkedeki fakirliğin, yoksulluğun sebebi hükümettir, belediyeler değildir.

“TOPLUMU, GENÇLERİ KANDIRACAĞINI ZANNEDİYOR” 

Tevfik Göksu’ya “Zavallı arkadaş” diye seslenen İmamoğlu, şunları söyledi:

* Bu zavallı arkadaşa diyorum ki, mesela Türkiye’de sadece ulaşım zammını İstanbul mu yaptı? Bütün öğrenci evlerini tespit et, İGDAŞ’a ‘Şu kadar evin gaz parasını ben veriyorum’ de.

* Hükümete bunu açıklasın, biz onlardan o parayı almayalım, aynı gaz miktarını da hükümet bizden almasın… Hükümetin başka planları üzerinden çocuklara destek ol.

* Senin yüzünden akan o samimiyetsizliği tam tersi samimiyet olarak algılarım. Popülist arkadaşlar bunlar. Toplumu, gençleri kandıracağını zannediyor.

“BEN BUNA KÖTÜLÜK DİYORUM”

AKP grubunun İBB bütçesinde giderleri artırıcı bütün işlere ‘evet’, gelirleri artırıcı bütün işlere ‘hayır’ dediğini belirten İmamoğlu, “Ben buna kötülük diyorum” ifadelerini kullandı. İmamoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

* Bu zammı yapmasaydık İETT çalışamaz hale gelir. Yapmaya çalıştıkları şey bu. Bu zavallı açıklamanın arkasında yatanı söyleyeyim; vatandaş af edersiniz eşeğe binmiş, eşeğiyle köyüne gidiyor… Aşağıdan yükünü de almış omuzuna koymuş.

* Vatandaş görünce ‘Beyefendi sen eşeğe biniyorsun, yükünü niye sırtına alıyorsun?’ diyor. ‘Eşek beni taşıyor, ben de yükü taşıyorum’ diyor. İkisini de eşek taşıyor.

* İETT’yi de buna benzetelim. Bu kadar zavallı bir tarifle, bu kadar kötülük dolu popülist bir tarifle çıkar elde etmeye çalışan bir siyaset aklı. Onların gözünde önemli olan İETT’yi zor duruma düşürmek.

“KAMU BANKALARINDAN 3 YILDA SIFIR KREDİ”

Açıklamalarına “Göreve geldiğimiz ilk gün milyarlarca lira kredi kullanma hakkımızın olduğu kamu bankalarının kapısı kapandı” diye devam eden İmamoğlu, “Sıfır lira kredi kullanabiliyoruz 3 yılda. Bir kamu bankasının İBB’ye kredi vermemesini nasıl açıklarsınız? Genel müdürleri korkudan telefonlarımıza çıkamıyor. Tanırım birkaç tanesini. Sağdan soldan mesaj yolluyorlar. Boyunları bükük bir şekilde… Talimatla banka yönetilir mi?” diye konuştu.

SOYLU’YA SESLENDİ: 86 BİN ÇALIŞANI ZAN ALTINDA BIRAKTIN

İBB’ye başlatılan ‘terör teftişi’ gibi operasyonlara değinerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya seslenen İmamoğlu, “Şu anda 100’e yakın operasyon temsilcisi var büyükşehir belediyesinde 4 aydır. Kasım ayının başında 557 terörist var diyen sayın bakan bugün ne diyor acaba? Bana geçen gün bir açıklama yolladılar… Sen 86 bin çalışanı zan altında bıraktın! 86 bin namuslu, ahlaklı büyükşehir belediye çalışanını karaladın” dedi.

“USULSÜZ MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRMELERİ YAPILDI”

“Müfettiş görevlendirmelerinde usulsüz görevlendirmeler var” açıklaması da yapan İmamoğlu, “Yönetmeliğe aykırı görevlendirmeler var. Görev kapsamında olmayan yerlere müdahaleler var. O kurumdan, MASAK’tan şuradan buradan 100 kişi görev yapıyor büyükşehir belediyesinde. Tek dertleri ‘İstanbul Büyükşehir Belediyesinde bir kötülük bulun’” şeklinde konuştu.

“HER KONUDA SORUŞTURDULAR, MAHKEME BİLE AÇILMADI ALEYHİMİZE”

İmamoğlu, belediyeye ve kendisine başlatılan soruşturmalara ilişkin şunları söyledi:

* Beylikdüzü’nde akıllarına gelecek hangi unsur, hangi konu olursa olsun, bu şahsı, Ekrem İmamoğlu’nu her konuda en az 3-4 kez soruşturdular. Mahkeme bile açılmadı aleyhimize.

* Her şeyimiz ortada Allahımıza şükürler olsun. Biz denetlenmekten memnun oluruz. Biz, müfettişlere, bu devletin asli görevi teftiş etmek olan o kıymetli memurlarına da güveniyoruz.

“BENİM ADAYIM KILIÇDAROĞLU”

Adaylık tartışmalarına da yanıt veren İmamoğlu, şöyle konuştu:

* Benim ağzımdan hiç kimse ‘şuraya adayım, buraya adayım’ lafını duymadı…Tek bir açıklamam var. Seçimin kazanıldığı ilk zamanları bir yabancı mensubu sorduğunda ‘God Knows’ (Allah bilir) demiştim. Onun dışında hiçbir yorumum yok…

* Türkiye olağanüstü bir dönem yaşıyor. Bu dönem kişisel kanaatlerin, kişisel tavırların, kişisel tariflerin fersah fersah önünde sorumluluk isteyen, sorumluluk bekleyen… Bu ülkeyi bu duruma düşmekten kurtarmayı konuşuyoruz. Süreci konuşmalıyız. Bugün Türkiye tarihinin en önemli hamlesi yapılıyor. 6 siyasi parti bir araya geliyor. Ben bununla da kalmamalı diyorum.

* Tüm muhalefet bloğu, bu ülkenin kötü gidişatına birlikte dur diyerek olağanüstü bir süreç tariflemek ve tanımlamak zorundalar. CHP’nin has bir evladıyım, neferiyim. Ben ülkenin geleceğiyle ilgili sürecin neferiyim. Ekrem İmamoğlu öyle birisi.

* CHP’nin has bir evladı olarak elbette ki benim doğal olarak adayım, bu partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. Ama orada 6 siyasi parti, toplumun kanaatleri üzerinden bir karar verecek. Benim adayım genel başkanımdır. En doğru kararı günü geldiğinde vereceklerine inanıyorum.

“ULAŞTIRMA BAKANI BENİ ÇAĞIRSIN, AMA ÇAĞIRAMAZ”

“Bugünkü açıklamalar çocukça. Hiçbir şey kazandırmaz. Millet bunları görüyor. 3 ayda 800 bin fark attık. Engellemelerden sonra fark açılacak” diyen İmamoğlu, konuşmasının sonunda Bakan Karaismailoğlu’na çağrıda bulunarak, “Bu ülkenin her bakanıyla görüşürüm. Ulaştırma Bakanı ‘Beni çağırsın’ diyorum. ‘Gitmem’ demiyorum. Koşa koşa giderim. Niye? Şahsına gitmiyorum. Bu memleketin Ulaştırma Bakanlığı’na gidiyorum. Ama çağıramaz. Telefonuma bile bakamaz. Cevap bile veremez” diye konuştu.