Ana Sayfa Büyük Şehirler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu: Bizi her hafta güldüren bütün çabalara rağmen yılmayacağız

Ekrem İmamoğlu: Bizi her hafta güldüren bütün çabalara rağmen yılmayacağız

Ekrem İmamoğlu: Bizi her hafta güldüren bütün çabalara rağmen yılmayacağız.

Ekrem İmamoğlu, 12 duraklı Ataköy-İkitelli Olimpiyat metro hattının, 2 istasyonluk bölümünü hizmete açılış töreninde açıklamalarda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB); tamamlandığında Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerinden geçecek, 12 duraklı Ataköy-İkitelli Olimpiyat metro hattının, 2 istasyonluk bölümünü hizmete açtı.

Hattın, Bahariye ve Masko İstasyonları’nın açılışı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış töreninde TBMM Başkanvekili Haydar Akar ve CHP TBMM Grup Başkanvekili Engin Altay da hazır bulundu.

Çevrede bulunan binaların balkonlarında ve pencerelerinde biriken vatandaşlar, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’na alkışlarla destek verdi.

İBB Başkanı İmamoğlu İstanbul’un çözüme muhtaç birçok sorunu olduğunu vurguladı.

“Genel sekreterimizden genel sekreter yardımcılarımıza, emekçilerimize, iştiraklerimizin her birisinden kurumumuzun bütün aktörlerinin yoğun çabasıyla, senkronize, kurumsallığı ön planda tutan, işin çözümüne odaklanan, başka hiçbir şeyle ilgilenmeyen bir süreci yönetiyoruz” diyen İmamoğlu, denetlenebilir olmanın kendileri için önemine dikkat çekti.

İBB Meclisi’nin son toplantısında ele alınan faaliyet raporu sürecinin önemine değinen İmamoğlu, “Son faaliyet raporunda da gördük ki, başta Millet İttifakı’nın her iki grubu, grup başkan vekillerinden meclis üyelerine varıncaya kadar, son derece konsantre, işleri tetkik eden, bir nevi denetleyen, gerekirse hatayı, kusuru bir şekilde bize ulaştıran, bu anlamda siyasi kurumların, aynen Genel Başkan’ımızın ifade ettiği gibi, yerel yönetimlerin kendi işine baktığı, siyasetin de yerel yönetimlerin işlerini denetleyen ve sorgulayan anlayışıyla kurumsal bütünlük içerisinde muhteşem bir ahengi gözümüzün önüne sermiştir” dedi.

“16 MİLYONUN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK AMACINDAYIZ”

İBB olarak, 16 milyonun hayatını kolaylaştırmak, yaşam kalitesini yükseltmek amacında olduklarına vurgu yapan İmamoğlu, “Daha önce seçim döneminde, İstanbullara, aynen şunu söylemiştim: ‘İstanbul’a daha düşük maliyetle, daha kısa sürede, çok daha fazla metro kazandıracağız’ demiştim. Böyle vaat etmiştik. Haziran 2019’da yola çıktığımızda inanın, İstanbul’un en temel sorunlarından olan ulaşıma dair ana hedeflerimizden birisi buydu.

Sadece iki yıl içerisinde işine odaklanan 4 yılda yapılanın 2,5 katına yakın bir performansı, sadece iki yılda ortaya koyarak işin bitirilmesine, işin yapılmasına odaklanan bir yönetim olmanın karşılığını yaşıyoruz bugün. Bu manada verdiği sözü tutan bir ekip ve bir Belediye Başkanı olarak huzurunuzda olmanın gururunu yaşıyorum. O nedenle, gerçekten çok çok mutluyum.

Ekibim adına hepinize bu güzel günü sunmakla, belki ben burada temsili bulunuyorum; ama inanın bu işin arkasında 85 bin çalışanın alın teri, emeği var. Birçok bileşeni var. Yükleniciler var. O firmaların motivasyonunu, görüyorum. Ahlaklı bir şekilde işini yapan yüklenicilerimizden, onun çalışanlarına kadar, her birinize yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

METRO HATLARIYLA İLGİLİ BİLGİLER PAYLAŞTI

“Haziran 2019’da devraldığımızda toplam metro hattı, 233 kilometreydi. Şu an itibariyle 260 kilometre ulaştık. Yani İstanbul’a 2 yılda 27 kilometre daha metro hattını ilave ettik” diyen İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı:

“2019-2024 arasında, 103 kilometre metro inşa edeceğiz. 25 yılda yapılan metronun neredeyse yarısını, biz, sadece 5 yılda, İstanbul’a hediye edeceğiz, İstanbul’a kazandıracağız. 1994-2019 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin performansı, yıllık 5 kilometreydi. Biz ise bunu, tam 4 katına, yani 20 kilometrenin üstüne çıkartacağız. 2 yılda açılışını yaptığımız metrolarımız var. Daha da hızlanacağız. Bunun da yetmediğini biliyoruz. Bizden önce ihalesi yapılmış 12 raylı sistem vardı. Ne yazık ki, bu raylı sistemlerin tam 10 adedi durmuştu. 2 yıldır duruyordu. Öyle teslim aldık. Bu acı bir durum. Kalan 2 hattın da inşaatları yavaşlatılmıştı.

Nereye gideceğini bilmeyen, nasıl bitireceğini bilmeyen oradaki yüklenicilerin durumlarını, ilk geldiğimiz günlerde yaşadık. İhale şöyle yapıldı: Finansı yok, bazılarının projesi yok. Projesi olmayan ihale olur mu? Oldu. Tabiri caizse; ne devlet ciddiyeti, ne ihale şeffaflığı ne de vatandaşın bütçesini önceliğine alan bir süreçti bu. Akılcı bir projecilik yoktu. İş başına geldikten sonra 6 aydan daha uzun bir süreyi bu projeleri, İstanbul halkının haklarını, hukuksal durumunu, finansal imkânlarını araştırdık. 6 ay bununla uğraştık.

Ardından öz kaynaklarımızı, temin ettiğimiz kredileri, tahvil ihracımızdan elde ettiğimiz fonları kullanarak hızla inşaatlarımıza başladık. Bugün İstanbul dünyanın aynı anda en fazla metro yapan kenti durumuna geldi. Bu başarı, işine odaklanan, ahlaklı, liyakatli bir şekilde insanlarını işine motive eden bu ekibin başarısıdır.”

“AMAÇ; LASTİK TEKERLEKLİ ARAÇLARDAN KURTULMAK”

Söz konusu hatla ilgili bilgiler veren İmamoğlu, “Bu hat 13 kilometre. Başakşehir, Küçükçekmece’yi, Bağcılar’ı Bahçelievler’i ve Bakırköy’ü içine alıyor. Ve bu hat, günlük 500 bin insanımızı taşıma kapasitesine sahip olacak. Bu hatla birlikte, İkitelli-Ataköy arasındaki tek yönlü yolculuk süresi, 30 dakikaya inecek. Aynı zamanda sahille buluşabilen de bir hattımız olmuş olacak. Ulaşım ağı içerisinde 5 değerli entegre hattımız da var.

Bunlardan birisi Kirazlı-Olimpiyat-Başakşehir Metro hattı. Bir diğeri, yeni startını verdiğimiz ve inşallah sizlerle de buluşacağımız Mahmutlu-Esenyurt hattımız. Bir diğeri, Mimar Sinan İstasyonu’ndan Kirazlı-Halkalı hattımız. Yenibosna İstasyonu’ndan Yenikapı Atatürk Havaalanı hattımız. Ataköy İstasyonu’ndan Halkalı-Gebze hattına entegre olan, gerçekten çok faydalı bir hattımız. Bugün birinci etabı açıyoruz. İkinci etabını da 2022 yılında tamamını açarak, o 500 bin insanın faydalanacağı bu hattı, sizinle beraber İstanbul halkının hizmetine sunacağız. Şimdiden bunu müjdelemek istiyorum.

Her açılan metro hattı, halkımızın yaşam kalitesini arttırdığı gibi, yeşil bir İstanbul’a katkı sunuyor. Lastik tekerli araçlardan kurtulan insanlarımız, sağlıklı bir biçimde İstanbul’un her köşesine erişebiliyor” dedi.

“BİZİ GÜLDÜREN ÇABALARA RAĞMEN YILMAYACAĞIZ”

Hattın yapımında emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten İmamoğlu, “Bazen, tuhaf yol ve yöntemlerle bize engellemeye çalışan ve bizi ziyadesiyle her hafta güldüren bütün çabalara rağmen asla yılmayacağız. 16 milyona hizmet etmek tutkumuzdan asla vazgeçmeyeceğiz. Ulaştığımız başarılarla da asla yetinmeyeceğiz. İhtiyacımızın çok olduğunun farkındayız.

İstanbul için hep daha fazlasını, daha iyisini, daha yenisini, sizlerle beraber İstanbulluların hizmetine sunmanın peşinde olacağız. Yepyeni açılışlar ile her hafta, her ay dolu dolu açılışlarla, İstanbullara güzel müjdeler vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Açılış öncesinde konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir ise, yeni ulaşım teknolojileriyle ilgili görüşlerini paylaşıp, İBB’nin 10 hatta sürdürdüğü metro hatlarıyla bilgiler paylaştı.

Konuşmaların ardından Ataköy-İkitelli Olimpiyat metro hattının, 2 istasyonluk bölümünün açılışı gerçekleştirildi. Kurdele kesiminin ardından Bahariye İstasyonu’na geçen Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet, perona indi. Yeni hizmete giren vagon önünde fotoğraf çektiren ikili, makinistlerle de sürücü bölümünde bir süre sohbet etti. Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun Bahariye’den başlayan Masko İstasyonu’ndan geçen yolculuğu, İkitelli Sanayi İstasyonu’nda son buldu.