Ana Sayfa Büyük Şehirler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu’ndan ‘su sorunu’ açıklaması: Son 20 yılda en az yağmuru alsa...

Ekrem İmamoğlu’ndan ‘su sorunu’ açıklaması: Son 20 yılda en az yağmuru alsa dahi kesinti planlaması yok

Ekrem İmamoğlu, ” 2021 kışının da kurak geçmesi ciddi bir sorun olarak önümüzde duruyor. Barajların doluluk oranı yüzde 20’nin çok az üstünde. Yazın su kesintisi planlaması şu anda yok.” ifadelerini kullandı.

Haber Global’de Candaş Tolga Işık’ın sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu,  İstanbul’da yaşanan su sorunu hakkında açıklama yaptı.

Ekrem İmamoğlu’nun açıklaması şöyle oldu:

KURAKLIK SORUNU

Su İstanbul için Bizans döneminden beri önemli bir konudur. Mimar Sinan ile Kanuni Sultan Süleyman köprülerle suyun İstanbul’a getirilmesi için imar süreci başlatmış. Melen süreci Turgut Özal’ın aldığı karar ile başlamıştır. Bugün yaşadığımız en önemli sorun kuraklık sorunudur. Bütün dünyanın bu anlamda tedbir alması lazım.

Kanal İstanbul o yüzden yapılmaması lazım. Kasım ayında yüzde 45’e yakın daha az bir yağış aldı İstanbul. Belediyemizin Melen’den elde ettiği su oranı, bugün kullandığımız suyun yaklaşık yüzde 35’i 40’ı. Yağmur yağmazsa ne olacak? Sorusu en önemli sorun.

O da acil su kaynağı olarak kenarda durmalı. Şu anda bütün senenin smilasyonunu gözden geçiriyoruz. Melen zaten su basıyor. Sakarya Nehri’nin de suyu ile ilgili bir takım eylem planı var. Farklı senaryolar, yaklaşık 7-8 senaryo üzerinden planlarımızı yaptık. Melen tarafında Batı Karadeniz’de bir yağmu süreci var.

SU FİYATLARINA YAPILAN ZAMLAR

İstanbul’un su fiyatını 5 sene önceki fiyata döndürdük. İndirimi gelir gelmez biz yaptık. Zamlı fiyatla İstanbulluların aldığı su indirimini yaptıran biziz. O indirimi yaptıktan sonra arada bir tane zam yapıldı. O zammın bir hükmü yok çünkü Sayıştay kararı gereği bakım masrafını faturalardan çıkardık. 20 ayda yüzde 6,5 zam yaptık. İnsanlar faturayı görüyor. Şu an seçildiğimiz dönemden daha ucuza su içiyorlar.

Öğrenci kartını 50 lira yaptık. Zamlı hali 50 lira. Çocuklu annelere ulaşımı ücretsiz yaptık. Kira almadığımız dönemler oldu, borçlarını sildiğimiz aboneler oldu. 1 milyon 300 bin aileye dokunduk biz koronavirüs sürecinde. Askıda fatura gibi muazzam bir fikri hayata geçirdik.