Ana Sayfa Genel CHP’de online başkanlar zirvesi

CHP’de online başkanlar zirvesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlık ettiği “yerel yönetim” zirvesine İzmirli başkanlar da katıldı. Online ortamda gerçekleşen toplantıda projeler, engellenen işler, gençlik politikaları ve istihdam konuları konuşuldu.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Şengel, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce söz alarak konuşma yaptı.

BİR TEK PATRON OLUR

Aynı zamanda Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı da olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, belediye gelirleri konusunda çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Pandemi döneminde gelirlerin iyice düştüğünü, belediyelerin zor durumda kaldığını anlatan Batur, bu konuda girişimlerin kanun teklifleriyle birlikte yapılmasını istedi.

Batur, “Merkezi hükümet yetkileri tek elde topluyor. Belediyelerin yerel yetkileri Ankara’ya alınıyor. Bir kente Büyükşehir dışında TOKİ, özelleştirme idaresi gibi kurumların planlama yetkisi var.

Bu yapılırken sorulmuyor. Bir yerin bir tek patronu olur. Bu durum hepimizi zorluyor” ifadelerini kullandı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay belediyelerin hükümet tarafından engellendiğini, projelerin onaylanmadığını ve birçok kararın merkezden alındığını söylerken diş polikliniğini örnek gösterdi.

Tugay, “Sağlık Bakanlığı bize bu tesisi hayata geçirmemiz için gereken ruhsatı vermedi. Bir çok konuda zorlanıyoruz” dedi.

Başkan Tugay ayrıca sendikalar ile belediyeler arasında yaşanan soruna vurgu yaparken çok başlılık ve farklı ücret politikalarının karmaşaya neden olduğunu anlattı.

Tugay, “SODEMSEN bu konuda devreye girmelidir. Herkes tek elde toplansın. Pazarlık mantığında yapılan talepler hepimizi rahatsız ediyor. Tek ve kontrol edilebilir artışlı ücret politikası uygulansın” diye konuştu.

Başkan Tugay’ın sendikayla ilgili ücret çıkışına Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç da destek verdi. Yüksek zam oranlarının sabitlenmesi ve ücret politikasının dengelenmesini istedi.

SENDİKA VURGUSU

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da kentsel dönüşüm projesi üzerinden Ankara’ya yüklendi. Arda, Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm alanının hazine arazileri tahsisi nedeniyle geç kaldığını söyledi. Arda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konuda duyarsız olduğunu söyledi.

Toplantıda, Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu, kentsel dönüşüm projeleri, gençlik politikaları, konusunu anlattı. Bornova Belediye Başkanı İduğ da, ayrıntılı proje raporu verirken gençlerin istihdamının önemine değindi.

Ödemiş ve Beydağ belediye başkanları da SGK ve vergi borçlarının fazla olduğunu söylerken takas ve mahsuplaşma yönetiminin CHP’li belediye başkanlarına uygulanmadığını dile getirdi.

Öte yandan toplantıda Kılıçdaroğlu daha önce üzerinde önemle durduğu apartman görevlileriyle toplantı konusunda hassasiyet istedi. Kılıçdaroğlu, projeleri engellenen, işleri zorlaştırılan belediyelerin konularının tek tek farklı platformlarda gündeme getirileceğini söyledi.