Cengiz ERDİL yazdı: KAZ DAĞLARI, PARSEL PARSEL…?

Cengiz ERDİL 10 Ağustos 2020

www.gazetepencere.com

KAZ DAĞLARI, PARSEL PARSEL…?

Su nerede? İnek içti, İnek nerede? Dağa kaçtı, Dağ nerede? Yandı kül oldu, bitti.
Bu tekerleme Kaz Dağları için gerçeğe dönüşebilir. Kaz Dağlarının başına gelenleri uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Kanadalı firmanın altın madenine yöre halkı ve çevreciler tepki göstermiş, toplumun her kesiminden alınan destekle maden ruhsatı iptal edilmişti.
Ama siz öyle sanın… Anlaşılan o ki; birileri pusuya yatmış, Kaz Dağları için planlar yapmayı sürdürüyor.

TEMA Vakfı’nın hazırladığı bir rapor var. Kaz Dağlarının Biga Yarımadasındaki bölümü bir milyon 697 bin hektar. İşte bu alanın bir milyon 294 bin hektarı ruhsatlandırılmış. Rapora göre, bu ruhsatlandırma maden şirketleri adına yapılmış. Sizin anlayacağız koskoca dağ silsilesi maden şirketleri arasında paylaştırılmış. Bu ruhsatların bir bölümü arama ruhsatlı. Yani ‘delik deşik edeceğiz, altın(artık ne olursa) varsa çıkaracağız’ anlamına geliyor bu arama ruhsatları. Yoksa sen sağ ben selamet. Herkes kendi yoluna. Geride kalan ağaçsız topraklar, vadiler de sizlere hediyemiz olsun.

Kaz Dağlarında bazı yerlerin işletme ruhsatı varmış bile. Burada maden var, zamanı gelince çıkaracağız. Uygun zaman yarın mı olur, 20 yıl sonra mı? Biz bekleriz, para kazanmanın birinci kuralı sabırdır çünkü. TEMA raporuna göre, ağaç kesilmesinin hapis cezası gerektiği alanlar bile tehlike altında. Değil ağaç kesmek, ağaçların altında piknik bile yapamazsın öyle
yerler var bu dağlarda. Ancak koruma altına alanların yüzde 55’i madencilik yapılabilecek alan olarak belirlenmiş. Buna göre, Kaz Dağları Milli Park alanının yüze 80’i, Troya Milli Park alanın da yüze 10’u ruhsatlandırılmış yerler kapsamında.

KAZ DAĞLARI GÖKNARI YOKOLACA0K
Sadece buraya özgü bir ağaç bulunuyor bu bölgede. Dünyanın başka yerinde yok, binlerce yıldır buranın havasına suyuna alışmış. Başka yerde yetişmesi biraz zor. Kaz Dağları Göknarı bu ağaç. Madencilik bu ağacın sonunu getirebilir. TEMA raporu büyük bir tehlikeye dikkat çekiyor ve şöyle bitiyor; “ Milyonlarca yılda oluşmuş doğal varlıkların ve binlerce yıllık kadim kültürün söz hakkı, raporda gösterilen madencilik ruhsatlarının faaliyete geçmesiyle yok olacaktır.”

İşte böyle… Mitolojide adı geçen İDA Dağlarıdır burası. Üç tanrıça başka yer yokmuş gibi burada güzellik yarışması düzenlemişler! Efsane bu ya… Troya’nın çapkın prensi Paris’in savaştan sonra buraya kaçtığı söylenir. Zaten etekleri yavaş yavaş tırpanlanan dağların korunması çok büyük önem taşıyor. Mavi gezegen için Amazon ormanları neyse, ülkemiz içinde Kaz Dağları odur diyebiliriz.

SADECE KAZ DAĞLARI MI?
Kaz Dağları tehlike altında da etekleri değil mi? Dağın aşağısında da bölgeyi
termik santral cehennemine çevirmeye çalışıyorlar. Halen fosil yakıtlı beş termik santral var bölgede. 10 santralde proje aşamasında. Aydın’da Söke Ovasını bitiren Jeotermal santrallerin tıpkısının aynısı Antik Asos kenti yakınlarındaki Büyükhusun Köyüne yapılması planlanıyor. Oysa bölge, güneş ve rüzgar enerjisi için yatırımlara uygun. Ama işin içinde KOLAY PARA var. Halk sağlığı, çevre kimin umurunda?

Cengiz ERDİL 10 Ağustos 2020

www.gazetepencere.com

www.chpbelediyeleri.com 10 Ağustos 2020