Fatih Sultan Mehmet’in portresini İBB satın aldı

Fatih Sultan Mehmet’in portresini İBB satın aldı

İngiltere’nin başkenti Londra’da açık artırma ile satışa çıkarılan, İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından çizilen Fatih Sultan Mehmet’in ünlü portresini İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) aldı.

 

İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından çizilen Fatih Sultan Mehmet’in üç ünlü portresinden birisi olan tablo bugün Londra’da açık artırmayla satışa çıkarıldı. Açık artırmada tabloyu alan kurum İBB oldu. Tablo için 770 bin sterlin (6 milyon 500 bin lira) ödeneceği öğrenildi.

Satın alımı Twitter hesabından duyuran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şöyle dedi:

“Londra’da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık.”

“Sultan 2. Mehmet, mevki sahibi genç ile birlikte” isimli portrenin tarihi 1479 yılına uzanıyor.

Gentile Bellini kimdir? Bellini, Fatih Sultan Mehmet tablosunu ne zaman yaptı?
Gentile Bellini 1429 yılında dünyaya geldi. İtalyan bir ressam olan Gentile Bellini, Türk sanat severler tarafından Fatih Sultan Mehmet tablosu ile tanınıyor. Peki Gentile Bellini kimdir? Bellini Fatih Sultan Mehmet tablosunu ne zaman yaptı?
Hayran bırakan eserleri ile bilinen Gentile Bellini, Fatih Sultan Mehmet’in de tablosunu yapmıştı. Osmanlı sultanı Fatih Sultan Mehmet’in Gentile Bellini’nin tarafından yapılan portresi ise İBB tarafından satın alındı. Gentile Bellini kimdir? Gentile Bellini hayatı ve eserleri…

GENTİLE BELLİNİ KİMDİR?

Gentile Bellini (1429 – 23 Şubat 1507), Rönesans döneminde Venedik’te yaşamış İtalyan bir ressamdır. 1478’de Venedik Cumhuriyeti tarafından Fatih Sultan Mehmet’in portresini yapmak üzere İstanbul’a gönderilmiştir.

Gentile Bellini, ressam bir ailenin çocuğu olarak 1429’da Venedik’te dünyaya geldi. Babası Jacop Bellini ve özellikle erkek kardeşi Giovanni Bellini de o dönemin çok ünlü ressamlarındandı. O dönemde yetenekli ressamlar çok saygı görmekteydiler. İtalyan yarımadasının kuzeyindeki Floransa ve Venedik gibi kentlerinde yaşayan sanatçılar Rönesans döneminin çekirdeğini oluşturmaktaydılar. Gentile ve Giovanni o dönemde özellikle birçok dinsel temaları tablolar yaptılar. Venedik’teki Scuola Grande di San Marco binasının içindeki tabloları da iki kardeş birlikte yapmışlardı. Gentile Bellini Venedik’teki Dükler Sarayı’nda da birçok tablolar yaptı ama 1577 yılında çıkan yangında bu tablolar yok oldu.

Bellini’nin San Marco Meydanı’nda Tören tablosu

Fatih Sultan Mehmet tablosunu yapmasına izin vermeden önce Bellini’nin yeteneğinden emin olmak istemişti. Bu nedenle Bellini İstanbul’daki ilk aylarını sarayda çeşitli insanların tablolarını yaparak geçirdi. Yukarıda görülen “Oturan Katip”” adıyla anılan tablosu da bunlardan biridir. Boston’daki İsabella Gardner Müzesinde bulunmaktadır.

Gentile Bellini’nin Fatih tablosu en önemli tablolarından biridir. Tablonun sağ alt köşesinde latin harfleriyle 25 Kasım 1480 tarihi atılmıştır. Tablonun gerçekçiliği dikkat çeker. Fatih’in Bellini’ye bu tablosunu yaptırtması onun zamanına göre açık görüşlü bir insan olduğunu gösterir. Bugün Fatih Sultan Mehmet’in Bellini tarafından yapılmış bu tablosu Londra’daki Victoria and Albert Müzesi’ne aittir. Bu tablo National Gallery koleksiyonundadır.

Etiketler