Son dakika… Bingöl’de art arda depremler: Acı haber geldi

Son dakika… Bingöl’de art arda depremler: Acı haber geldi.

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde saat 17:24’te yerin 5 kilometre derinliğinde deprem meydana geldi. İlk olarak depremin 5.9 büyüklüğünde olduğunu duyuran Kandilli Rasathanesi, büyüklüğü 5.8’e revize etti. AFAD da depremin 5.7 büyüklüğünde meydana geldiğini belirtti. Bingöl Valisi Kadir Ekinci, “Depremde çöken kulelerimizden birinin altında kalan

Karlıova’daki deprem Bingöl dışında, Elazığ, Tunceli, Diyarbakır, Muş ve Erzurum gibi çevre illerden de hissedildi.

Kandilli Rasathanesi yerin 5 kilometre altında meydana gelen depremin büyüklüğünü 5,8 olarak revize etti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise Karlıova depreminin büyüklüğünü 5,7 olarak açıkladı. Açıklamada gelişmelerin takip edildiği duyuruldu.

Kandilli, Karlıova’da saat 17:34’te 4.6; 18:09’da da 4.7 büyüklüğünde artçı depremler meydana geldiğini duyurdu.

  • “1 KORUCU GÖÇÜK ALTINDA KALDI”

Soylu, paylaşımında, “Bingöl-Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğünde depremde Valimizden aldığımız ilk bilgiye göre Karlıova-Kaynarpınar J.Krk.K.lığı nöbet kulesi yıkılmış, 1 Güvenlik Korucumuz göçük altında kalmış, 2’si de hafif şekilde yaralanmıştır. Köylerimizde tarama devam etmektedir” demişti.

ACI HABERİ VALİ DUYURDU

Bingöl Valisi Kadir Ekinci, “Depremde çöken kulelerimizden birinin altında kalan kardeşimiz yaralı olarak kurtarıldı, diğer kardeşimiz ise ne yazık ki Hakk’ın rahmetine kavuştu, korucumuz şehit oldu, 6 vatandaşımız enkazdan sağ kurtarıldı, şu an itibariyle enkazda bulunan herhangi bir arkadaşımız kalmadı” dedi.

“ENKAZ ALTINDA VATANDAŞIMIZ YOK”

Bingöl Valisi Kadir Ekinci, son durumla ilgili şu bilgileri verdi:

* Bingöl’ümüzde 5.7 şiddetinde deprem meydana geldi. Kaynarpınar köyümüz, Karlıova ilçemizle ile Yedisu ilçemiz arasında bulunan bir köy, depremin merkez üssü burası.

* Onun dışında yine Yedisu ilçemizde de Elmalı ve Dinarlı köylerimizde bazı hanelerde çökmeler söz konusu. Orada da 6 vatandaşımız enkaz altındaydı, kurtarıldı.

* Şu an itibariyle enkaz altında bulunan herhangi bir vatandaşımız yok. Can kaybımız olarak bir güvenlik korucumuz şehit olmuştur.

VALİ KONUŞURKEN DEPREM OLDU

Kent genelinde taramaların sürdüğünü, köylerin dışında 878 mezrada çalışma yaptıklarını aktaran Vali Kadir Ekinci konuşurken artçı bir deprem meydana geldi.

Bunun üzerine Vali Ekinci, şunları söyledi:

* Böylesine büyük çaplı depremde hasarın olması doğaldır. Şu andada gördüğünüz üzere bir artçı deprem yaşadık.

* Cumhurbaşkanımızın ve İçişleri Bakanımızın konuyu yakın takip etmesiyle birinci derece deprem bölgesi olan Bingöl’ümüzde afete dair özel çalışmalarımız vardı.

* Hem imar konusundaki, ham kamu kurumlarla konutlardaki çalışmalarımızla bir mesafe almıştık. Şükürler olsun bu gibi şiddetli depremde hasarın az olmasını buna bağlı olarak düşünüyoruz.

* Bütün Bingöllü kardeşlerimizden panik yapmadan, sakin bir şekilde işbirliği halinde sürece dahil olarak birlikte bu yarayı sarmaya devam ediyorum.

* Çünkü şuan itibariyle köylerimizde çok fazla çöken konutumuz yok. Hasarlı evlerimiz var.

AFAD: 18 KİŞİ YARALANDI

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

* Merkez üssü Bingöl Karlıova olan 5,7 büyüklüğündeki depremde, 1 güvenlik korucumuz şehit olurken 18 vatandaşımız yaralanmıştır.

* Bölgeye 1 AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, 20 ambulans, 12 UMKE aracı, 1 mobil komuta aracı, 1 acil müdahale ünitesi ve 1 lojistik araç sevk edilmiştir. Müdahale ve tarama faaliyetleri, 86’sı AFAD personeli olmak üzere UMKE, 112 Acil, İtfaiye, Jandarma ekiplerinden toplam 116 personel ve 29 araç ile sürdürülmektedir.

* İçişleri Bakanı Sn. Süleyman Soylu, beraberindeki AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu ile birlikte bölgeye gitmektedir. İçişleri Bakan Yrd. Sn. İsmail Çataklı, AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ndeki çalışmaları koordine etmektedir.

45 ARTÇI DEPREM OLDU

* Bingöl’de 14, Erzurum’da 4 vatandaşımız yaralanmış ve 1 güvenlik korucumuz şehit olmuştur. Yedisu ilçesi Yeşilgöl köyünde 2 ev, Erzurum Çat Dorabi mezrasında 9 ahır ve 12 ev olmak üzere toplam 14 ev ve 9 ahır hasar görmüştür.

* Bingöl kent merkezinde herhangi bir yıkım veya yaralanma meydana gelmeyen deprem sonrası ikisi 4,00(Mw) büyüklüğün üzerinde toplam 45 artçı yaşanmıştır. Muş, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri taranmış olup herhangi bir olumsuz durumun olmadığı bildirilmiştir.

* Siirt, Mardin, Batman, Ağrı, Ankara, Bursa ve Malatya illerindeki AFAD ekipleri teyakkuz halindedir. Genelkurmay Başkanlığı’na ait 2 uçak ile Jandarma Genel Komutanlığı’na ait 2 helikopter teyakkuzda bekletilmektedir.

* Enerji Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre herhangi bir enerji kesintisi olmamıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre Türk Telekom’un sabit şebekesinde ve servislerinde herhangi bir olumsuz durum veya kesinti bulunmamaktadır. 3 Mobil baz istasyonu bölgeye sevk edilmiştir.

* Barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla AFAD bölgesel lojistik depolarından, Bingöl’e 1.100 adet 16,5 m2, 122 adet 28,5 m2 ve 20 adet 112 m2 çadır olmak üzere toplam 1.242 adet çadır sevk edilmiştir. Erzurum Çat’a ise 120 adet 16,5 m2 çadır ve 105 adet battaniye sevk edilmiştir.

* Türk Kızılay tarafından 1.000 kişilik sıcak yemek, 153 çadır, 1.500 battaniye, 100 yatak, 4 genel maksat çadırı, 19 personel ve 14 araç ile birlikte olay bölgesine sevk edilmiştir.

* Erzurum istikametinden Çat-Yedisu arasında ulaşımın sağlanamaması nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü’nden ekip talebinde bulunulmuştur.

“İKİ GÖZETLEME KULESİ ÇÖKTÜ”

Bingöl Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Bugün saat 17.24’te merkez üssü Yedisu ile Karlıova arasında bulunan Kaynarpınar Köyünde 5.7 şiddetinde deprem meydana geldi. Kaynarpınar köyünde karakola ait iki gözetleme kulesi çökmüş ve üç güvenlik korucumuz yaralandı. Tüm köy ve ilçelerimizde hasar tespit çalışmaları devam etmektedir” denildi.


“13 MEZRAMIZDAN HABER ALAMIYORUM”

CNN Türk’e konuşan Kaynarpınar Köyü Muhtarı Özbek Abaylı, 13 mezradan haber alamadıklarını belirtti.

Muhtar Abaylı, şunları söyledi:

* Taş duvarlı, kerpiçli evler yıkıldı komple. 1 yaralımız var. 13 mezramızdan haber alamıyorum.

* Burada bir karakol yıkıldı, oradan da haber alamıyorum. Yıkılan gözetleme kulesini arıyorum ama ulaşamıyorum.

* Şu an herkes dışarıda, baya bir yağmur da yağıyor. Köyde 13 mezra, 300 hane var. Kimisi taş duvar kimisi beton.

“ÇOK BÜYÜK BİR FELAKETLE HİSSETTİK”

Geçitli Köyü Muhtarı Bedri Özmen ise “Can ve mal kaybı yok. Köyü gezdim, evlerde çatlaklar var. Yıkılanlar daha çok kerpiç evler ve tandırlar. Çok büyük bir felaketle hissettik depremi, ben dışarıdayken yere düştüm. Köyü toparladım, eve girmeyin diye uyardım” şeklinde konuştu.

SON DEPREMLER

Yaşanan depremlerin saatini ve şiddetini anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi(BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Sözcü-İHA 14  Haziran 2020