İBB olumsuz görüş vermişti: ‘Sit alanındaki arazinin inşaat hakkı artırıldı, otel yapımının önü açıldı’

İBB olumsuz görüş vermişti: ‘Sit alanındaki arazinin inşaat hakkı artırıldı, otel yapımının önü açıldı’

Sarıyer Kilyos’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) olumsuz görüş verdiği, sit alanındaki arazinin inşaat hakkının artırıldığı ve bölgede otel yapımının önünün açıldığı öne sürüldü.

İBB'nin olumsuz görüş verdiği araziyle ilgili karar

Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlunun yönetiminde olduğu şirkete ait Sarıyer Kilyos’taki yaklaşık 30 bin metrekarelik arazinin imarının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilerek inşaat hakkının artırıldığı öne sürüldü.

‘İBB OLUMSUZ GÖRÜŞ VERDİ’

Söz konusu arazinin 3. derece sit alanında bulunuduğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin söz knousu değişiklikle ilgili olumsuz görüş verdiği belirtiliyor.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, konut alanı olarak belirlenmiş parsel, otel yapılacak şekilde düzenlendi. 4 bin 586 metrekarelik inşaat alanı, yaklaşık 5 kat arttırılarak 24 bin metrekareye çıkarıldı.

Habere göre, İstanbul Kilyos’ta, Karadeniz kıyısında 3. derece doğal sit alanında kalan 29 bin 768 metrekarelik arazinin imar planları değiştirilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından itirazlar için askıya çıkarıldı. “Düşük yoğunluklu konut” alanından çıkarılarak “Turizm tesis alanı” ilan edilen arazi, imar planı raporunda yer alan bilgilere göre Marsan Marmara Holding A.Ş.’ye ait.

İTO kayıtlarına göre de şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Yılancıoğlu, yönetim kurulu üyelerinden biri eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlu Berk Uçuran Çiller, diğeri de Adem Yelken.

Şirketin eski yönetim kurulu üyeleri arasında da Tansu Çilller’in diğer oğlu Mert Çiller bulunuyor. Plan raporuna göre tamamı 3. derece doğal sit alanı sınırları içerisinde kalan parsel daha önce “düşük yoğunluklu konut, park, yol” alanı olarak belirlenmişti. Bu koşullara göre konut için ayrılan 22 bin 931 metrekarelik alanda 4 bin 586 metrekarelik inşaat yapılması mümkündü. Bakanlık tarafından yapılan plan değişikliği ile alanın turizm potansiyeli ve ülkenin turizm sektörüne sağlayacağı faydalar göz önüne alınarak, “konut” fonksiyonu için ayrılan arazi ‘turizm tesisleri alanı’na alındı.

Parsele otel, motel ve pansiyon yapılabilecek. Yeni yapılanma koşulları da arttırılarak “Taks:0.40, Kaks:0.80, yükseklik 10.50 metre (3 kat)” olarak belirlendi. Buna göre parselin 22 bin 902 metrekarelik bölümüne bodrum kat ile birlikte 24 bin metrekare otel inşaatı yapılabilecek.

OTEL İNŞAATININ ÖNÜ AÇILDI

Kilyos’taki parselin 22 bin 902 metrekarelik bölümüne bodrum kat ile birlikte 24 bin metrekare otel inşaatı yapılabilecek.

Konuyla ilgili görüşü sorulan kamu kurumlarından olan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmede turizm fonksiyonunun çevre yapılaşma koşulları ile uyumlu olmadığı, inşaat alanının 5 kat arttırıldığı, imar yollarının genişliğinin 10 metreden 7 metreye indirildiği belirtildi.

Yapı yoğunluğunu arttıran plan değişikliğinin ulaşım sistemine de ek yük getireceği kaydedilerek planın bu hususlar doğrultusunda revize edilmesi istendi.