Ana Sayfa İlçeler İzmir/Çiğli Belediyesi CHP’li belediye imece usulü ile ‘yerli ve milli’ solunum cihazı üretti! İşte...

CHP’li belediye imece usulü ile ‘yerli ve milli’ solunum cihazı üretti! İşte maliyeti

CHP’li belediye imece usulü ile ‘yerli ve milli’ solunum cihazı üretti! İşte maliyeti

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve alanında uzman kişilerin oluşturduğu ekip yerli solunum cihazı üretti.

Dünyada hızla yayılan Koronavirüs salgını milyonlarca insanı etkiledi. Yeni tip Koronavirüs salgını birçok ülkede sağlık sistemini çökme noktasına getirdi.

ABD, İngiltere ve İtalya başta olmak üzere salgına karşı yeterli solunum cihazı olmadığı ve koronavirüs hastalarında en çok ihtiyaç duyulan makine olduğunun açıklamasını yaptığı günlerde, ilçe İzmir Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve alanlarında uzmanlar az bir maliyetle; dayanışma ve imece usulüyle yerli ve milli solunum cihazı ürettiler.

“YERLİ VE MİLLİ BİR SOLUNUM CİHAZI ÜRETTİK”

Oda TV’den Gamze İşler’in haberine göre; CHP’li Utku Gümrükçü sabahın erken saatlerinde telekonferans ile basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına; solunum cihazının üretiminde göreve alan Bilge Gökdoğan, Efe Gökdoğan ve Mustafa Büyükkayın da katıldı.

Her iş kolundan uzmanların bulunduğu 1923’ler grubunun kurucu üyeleri arasında yer alan Gümrükçü, “Ülkemizin zor zamanlar geçirdiği bugünlerde uzman arkadaşlarımızın ortak çalışması hem teknolojik hem de bilgi birikimleri ile Türkiye’nin değişik illerinde bulunan sağlıkçılar, anestezi uzmanlarından oluşan bir whatsapp grubu oluşturduk. Türkiye’nin değişik illerinden arkadaşlar solunum cihazı yapılması noktasında hareket ettiler, dayanışma gücüyle imece usulü tam yerli ve milli bir solunum cihazı ürettik” ifadelerini kullandı.

Gümrükçü, üretilen yerli solunum cihazının, hükumetin ürettiği solunum cihazından farklı olarak tüm parçalarının yerli olduğunu ifade etti.

Gümrükçü, “Üretilen solunum cihazında basınç ve zaman ayarlaması yapılabiliyor batarya eklendiği zaman elektriğe ihtiyaç duymuyor pille de çalışabiliyor. Sara hastanelerinde, ambulanslar da ve elde kolay taşınabilirliliği sayesinde her hastaya kolaylıkla ulaştırabileceğini düşünüyoruz bu da hastayı çok rahat hayatta tutmamızı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

YERLİ VE MİLLİ SOLUNUM CİHAZININ MALİYETİ 10 BİN DOLAR DEĞİL 700 TL

Utku Gümrükçü, şunları söyledi:

“Solunum cihazı maliyetleri 7 bin dolar ile 10 bin dolar olarak biliniyor

Biz bugün bu cihazı dayanışma ve iş birliği ile 700 tl -850 tl arasında bir maliyetle gerçekleştirdik.”

Cihazın üretilmesi ile ilgili ilk defa açıklama yaptığını söyleyen Gümrükçü, “Henüz Sağlık Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleştirmedik. En kısa zamanda görüşmelerin başlayacağını düşüyorum” dedi.

 

Gerçek Gündem 12 Mayıs 2020