Cengiz Erdil Yazdı: TURİZM BİTTİ

Cengiz Erdil 12 Mayıs 2020

www.gazetepencere.com

TURİZM BİTTİ

Son iki yıldır yaz aylarında pansiyonculuk yaptım. Öyle kendi mülküm falan değil, eşini kaybeden ablamın Bodrum Yalıkavak’taki pansiyonunda yardımcısıydım. Muhabirlikten gelen alışkanlıkla bulunduğum yerlere farklı bakmayı öğrendim elbette. Pansiyonların, çamaşırhanelerin, esnaf  lokantalarının, minicik bahçesinde ürettiği domatesi biberi satan üreticilerin sorunlarını da yaşayarak gördüm.

Korona günleri ülkeyi derinden sarstı. Ekonomi, krizden çöküşe yuvarlanıyor. En çok etkilenen sektörlerin başında da turizm geliyor.

Ege Bölgesi’nde otel, pansiyon ve eğlence mekanları işletenler sezonluk personel alımlarına Mart ayında başlardı. Bu iş gücü piyasası hala açılmadı. Küçük otellerin, pansiyonların kapılarındaki kilit duruyor. Pek çok pansiyon bu yıl hiç açılmayacak. Zaten 10-15 yatağı olan bu pansiyonlar açıldıkları anda vergiler, kabaran su ve elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalıyor. Bodrum Yarımadası’nda sezonun üç ay olduğu düşünülürse, Haziran ayında açılacak sezondan kimseye hayır gelmez diye düşünüyorlar. Açanlar da müşteri almayacak, yazın sefasını ailesiyle sürecek. ‘Canım onlar da kaçak müşteri alıversinler’ diyenler olursa, o biraz zor. Yakalanırsan, ağır para cezaları var, zahmete, vergi dairesinin gözünde sabıkalı olmaya değmez.

SERTİFİKALI DÖNEM BAŞLIYOR.

Bodrum Yarımadası daha çok iç turizmden gelir elde ediyor,  dışarıdan ise Ruslar ve Almanlar ilk sıralarda. Büyük oteller ve mavi turlarda  rezervasyonlarının çok büyük bölümü salgınla birlikte iptal edildi. İşletme sahipleri umutsuz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da aldığı karar da umutsuzluğun tuzu biberi oldu. ‘Korona olmayan alanlar’ kavramı ortaya atılıverdi. Bu nasıl olacak?  “Korona, buradaysan ortaya çık” denilmeyecek herhalde.  Uzmanlar gelecek, otelleri denetleyecek ve bir temiz raporu verecek. Sonra da işletme sahibine  uluslararası kabul gören “ sertifika” sunacak. Bu sertifikadan öncelikle büyük otellerin yararlanacağı çok açık. Küçük işletmelerin bu sertifikayı alması kolay olmayacak, çünkü sosyal mesafeyi sağlamaları hayli zor. Sosyal mesafe dediğinde oteller ve lokantalarda iki buçuk metre…

YALNIZLIĞI ÖĞRENME KILAVUZU

Turizm insanlar arasında mesafeyi kısaltan bir sektör, turizmciler zaten işin başında golü kendi kalelerinde görmüşler. Meyhane çalıştıran bir dostum şöyle dedi; “Herkes şair veya melankolik mi, tek başına dolaşsın. Tatildeysen kafana göre takılacak, dost sevgili bulacaksın.” Daha başka şeyler söyledi de burada yazmayayım. Ancak virüse çok kızgın! İnsanların hayatına müdahale ettiği için virüse ettiği bir laf var ki, Bodrum’un asi çocuğu Neyzen Tevfik geldi aklıma. İşte bu kadar…

Seyahat, eğlence, farklı yerler görme ve tanışma olayı olan turizm, tarihinde ilk kez yalnızlığı öğrenme kılavuzu eşliğinde gezip dolaşmayı içerecek. Tatile çık, ama yanına kimseyi yaklaştırma!

Küçük otel ve pansiyonların kapanması tatil beldelerinde o kadar çok işyerini etkileyecek ki, şaşar kalırsınız. Pek çok ürün belki bahçelerde çürüyecek, lokantalar, kafeler, barlar ve çamaşırhaneler kapanacak. Bodrum’da zaten kirası yüksek o dar alanlı ünlü plaj iskeleleri de açılmayacak.

Ülkemizde nasıl mevsimlik tarım işçileri varsa mevsimlik turizm emekçileri de var. Otellerde, eğlence mekanlarında her türlü işyerinde Anadolu’nun bağrından kopup gelen genç insanlar ekmeğini kazanıyorlardı. Bu insanlarımız da işsiz kalacak.

Sizin anlayacağınız sorun çok büyük. Nasıl çözüleceğini bilen beri gelsin.

Cengiz Erdil 12 Mayıs 2020

www.gazetepencere.com