Maalesef Nimet Abla kuyruğu değil.

İBB önünde metrelerce ‘işsizlik’ kuyruğu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), 420 sözleşmeli personel alımı için yaptığı iş duyurusu, Saraçhane’deki başkanlık binası önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Avukattan mimara, mühendisten öğretmene kadar birçok pozisyonda İBB’de işe girmek isteyen yüzlerce kişi sabah saatlerinden itibaren başvuru yapmak üzere iş umuduyla saatlerce kuyrukta bekledi.

İBB’nin, Belediye Kanunu’nun 49. maddesine tabi olarak istihdam edilmek üzere boş pozisyonlara açıktan atama yoluyla sözleşmeli personel alacağına ilişkin yaptığı duyuru yoğun ilgi yarattı.

İlanda, adayların; 13 Aralık-17 Aralık tarihleri arasında “www.turkiye.gov.tr” adresi üzerinden elektronik ortamda doldurarak imzaladıkları başvuru formu ve gerekli belgelerle Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü’ne şahsen müracaat ederek başvuru sürecini tamamlayacakları belirtilmişti.

Adaylar, başvuru tarihi yarın sona eren personel alımı için ellerinde belgeleri ile sabahın erken saatlerinden itibaren İBB’nin Saraçhane’deki binasına gelmeye başladı.

FOTO: SÖZCÜ

Yüzlerce kişi İBB binası önünde metrelerce uzunluğundaki kuyruğa girerek başvuru belgelerini teslim etmek için umutla bekledi.

SINAVA ÇAĞRILACAKLAR

Başvurularını yapan adaylar, mezuniyet notuna göre daha sonra sınava çağrılacak. Sınava girmeye hak kazanan adayların listesi 19 Aralık 2019 tarihinde ilan edilecek. Sözleşmeli personel pozisyonları için 20 Aralık-26 Aralık tarihleri arasında İBB’de sözlü sınav yapılacak. Sınav sonuçları 3 gün içinde duyurulacak.

“ÖZEL SEKTÖRDE İLİKLERİNİZE KADAR SÖMÜRÜYORLAR”

İnşaat mühendisi olan Bahar Akbaba iş başvurusuna gelen yüzlerce kişiden biri. Akbaba, 3 yıl önce mezun olduğunu belirterek, “Şu anda yüksek lisans yapıyorum. Mezun olduğumdan beri adam akıllı iş bulamadım. Özel sektörde iliklerinize kadar sömürüyorlar ama yine de karşılığını alamıyorsunuz.” dedi.

“ESKİDEN KAPALI KAPILAR ARDINDAN İŞÇİLER ALINIYORDU”

İrem Dindar

“DİPLOMALI İŞSİZİZ”

Diplomalı işsiz olduğunu söyleyen Kocaeli Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi mezunu İrem Dindar ise “Çok fazla kişi olduğu için gözüm korktu biraz” yorumunda bulundu.

Sümeyye Aydınlı

Sosyal Çalışmacı pozisyonuna başvuru yapmak için gelen Sümeyye Aydınlı isimli ‘işsiz’ ise “Bir yıl önce sosyoloji bölümünden mezun oldum. Bu ilanı da yeni gördük. Eşimle birlikte başvuru yaptık.” dedi.

İki buçuk saattir kuyrukta bekleyen inşaat mühendisi Aslıhan Albayrak ise “3 yıl önce mezun oldum, 3 yıldır işsizim. Bir umut bekliyoruz” şeklinde konuştu.

50 KATI İNSAN BAŞVURDU: TABLO ÜZÜCÜ

İmamoğlu, İBB binası önünde iş başvurusu yapmak isteyenlerin oluşturduğu metrelerce uzunluğundaki kuyrukla ilgili de değerlendirmede bulundu.

İmamoğlu şunları söyledi:

*Tümüyle şeffaflık ama tümüyle de üzücü tabi. 420 civarında sözleşmeli memur alımımız var. 15 bin civarında başvuru yapılmış. Sanırım 7 bin civarında başvurusu kabul edilen kişiler var. İnsanlar işsiz, iş arıyor. İnsanların gündeminde Kanal İstanbul diye bir şey yok. Ekmeğini kazanmak diye bir gündem var.

*400 işçiye, elemana böyle bir başvuru varsa, işin bu boyutuna bakmak lazım. Bakın bu, kamu yönetiminde insan kaynaklarının gerçek anlamdaki yerinin tekrar iade edilmesi kadar değerli bir süreç yani, siyasi bir baskı altında kalmadan, toplumun bütün kesimini yansıtan. ‘Hak eden girsin’ diyen ve bunu tüm şeffaflığıyla halkın önünde yürüten ve yöneten bir anlayışın tezahürüdür bu insanların buraya gelip, kuyruğa girmesi. Ama bir yanıyla da 50 katı insanın gelip başvuru yapması da ayrıca üzücü tabi.

FOTO:SÖZCÜ

Bir yandan da İBB binası önünde oturma eylemi yapan işten atılan işçilerin hatırlatılması üzerine İmamoğlu “Gayet tabi üzücü bir görüntü. Ama tekrar söylüyorum: O dönemde işten çıkartmak zorunda kaldığımız iki seçim arası hiç anlamı olmayan bir süreçte işe girmiş insanların bir kısmı bile şu anda başvuru yaparak bizde tekrar işe girdi. Sayısına bakmıyorum. 20, 30, 50’dir. Daha da alınacaktır. Alınıyor da zaten. Dolayısıyla biz bu kadar açık davranıyoruz. Ama sorgusuz sualsiz, habersiz iki seçim arası işe alınmayı hiçbir kişinin vicdanı kabul etmez. Onlar da mağdur görüyorum. Ama toplumu da mağdur etmeye gerek yok. Biz bundan sonraki süreçte o arkadaşlarımızın hak ettiği için tekrar işe alındığı süreçleri takip edeceğiz” diye konuştu.

FOTO: SÖZCÜ

İBB’NİN İŞE ALACAĞI 420 SÖZLEŞMESİ PERSONELİN SAYILARI VE POZİSYONLARI ŞÖYLE:
10 avukat, 4 sosyal çalışmacı, 2 psikolog, 2 fizyoterapist, 28 hemşire, 3 ebe, 2 çocuk gelişimcisi, 50 inşaat mühendisi, 2 çevre mühendisi, 9 elektrik-elektronik mühendisi, 3 makine mühendisi, 20 jeodezi ve harita mühendisi, 6 endüstri mühendisi, 6 işletme mühendisi, 20 şehir plancısı, 20 mimar, 4 peyzaj mimarı, 4 matematikçi, 4 istatistikçi, 18 ekonomist, 2 tercüman, 2 arkeolog, 3 sanat tarihçisi, 4 programcı, 37 tekniker, 25 teknisyen, 35 bilişim teknolojileri eğitmeni, 12 Almanca eğitmeni, 1 Çince eğitmeni, 1 Farsça eğitmeni, 3 Fransızca eğitmeni, 25 İngilizce eğitmeni, 1 İspanyolca eğitmeni, 1 İtalyanca eğitmeni, 1 Japonca eğitmeni, 1 Korece eğitmeni, 2 Rusça eğitmeni, 2 Kürt dili eğitmeni, 10 grafik eğitmeni, 11 muhasebe ve finansman eğitmeni, 24 müzik eğitmeni
Kaynak: Özlem Güvemli-Sözcü 16 Aralık 2019
https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/ibb-onunde-metrelerce-issizlik-kuyrugu-5512482/