Milyonluk halı tarlası

Döşemealtı ilçesi ‘halı tarlasına’ dönüştü. Birbirinden değerli el dokuması, göz nuru halı ve kilimler serilen tarlalarda güneşlenirken renk cümbüşü oluşturdu.

Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde tarlalar Temmuz ayının gelmesiyle birlikte renklenmeye başladı. Renklerinin pastelleşmesi ve hijyenik olması amacıyla Türkiye’nin çeşitli illerinden getirilen el dokuması kilim ve halıların serildiği Antalya’nın Döşemealtı ilçesi adeta ‘halı tarlasına’ dönüştü. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinin yanı sıra, İran’dan da gelen birbirinden değerli el dokuması halı ve kilimler, yıkama işleminin ardından tarlalara serilerek, pastel renk almaları için bekletiliyor.

GÖRSEL BİR ŞÖLEN YAŞANIYOR
Dokuma tezgahlarında, kök boyayla boyanmış, dokuyan kişinin anılarının, acılarının, sevinçlerinin anlatıldığı rengarenk halı ve kilimlerin güneşlenme süresi 10 ile 90 gün arasında değişiyor.

HALILAR GECE GÜNDÜZ KORUNUYOR
İşletme sorumlusu Mehmet Çelik, 10 yıldır sektörün içinde yer aldığını belirterek tarihi halı ve kilimlerin İstanbul’daki tüccarlar aracılığıyla kendilerine geldiğini söyledi. İklim koşulları nedeniyle halıları güneşletme işlemi için Döşemealtı’nın tercih edildiğini anlatan Çelik, milyonluk değeri olan halı ve kilimlerin her köşe başında yer alan görevliler tarafından gece gündüz korunduğunu belirtti.

Kaynak: Sabah 9 Ağustos 2019

https://www.sabah.com.tr/akdeniz/2017/07/09/milyonluk-hali-tarlasi